България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Стаматов: Инфлацията ни нападна, учителската заплата трябва да е 2500 лв.

"Не е лесно да се промени учебната програма, важен е дигиталният формат", заяви той

14.04.2022 | 08:26 Редактор: Теодора Патронова

Новата учебна година ще започне на 15 септември с нова учебна програма. Това съобщи образователният министър акад. Николай Денков. 

"Успокояващото в ситуацията е, че наистина ще започнем. на 15 септември След дълъг дебат вече се изясни, че няма да има промяна по отношение на началото на учебната година. Учебната програма не е толкова лесно да се промени. Анонсите, които в момента чуваме, няма да може толкова бързо да бъдат осъществени. По-скоро редакциите, които започват в момента, ще изискват едно много стабилно продължително време, за да се стигне до консенсус какво точно трябва да се промени", каза председателят на Съюза на работодателите в системата на просветата и директор на 119-то училище Диян Стаматов в София в "България сутрин".

Той обясни, че програмите са на 5-6 години, но за тези години са се случили доста неща и поколението е коренно различно. По думите му включването на дигиталния формат в образованието, използването на различни електронни платформи в ежедневната образователна комуникация, олекотяване на учебния материал - това са елементарни стъпки, но за да бъдат приложени във всеки един час, изисква пренасочване. 

"Заплатите са нещо много важно, защото дълго време сме си говорили, че не са достигащи средната брутна заплата в страната. Категорично не са достатъчни и то поради една проста причина - инфлацията ни нападна през последните няколко месеца и главоломно изяжда това, което се очаква да бъде повишено. Чисто в джоба на един учител, който има нулев учителски стаж, ще влязат някъде около 1100 лв.", коментира Стаматов пред Bulgaria ON AIR.

Според него заплатата трябва да бъде около 2500 лв., за да може да се чувства спокойно един млад учител, който в момента има желание да работи в образователната система. Той добави, че това увеличение с над 12% на заплатите няма да има шанс да привлече млади учители в системата. 

Гостът поясни, че в момента учебниците са безплатни за всички ученици до 7 клас, но той не вижда смисъл да са безплатни за абсолютно всички класове. 

"Палитрата от учебници в гимназиален етап е доста голяма. Разнообразието, което съществува по отношение на профили, професии, не налага тази необходимост от безплатни учебници. Има предмети, по които се отпечатват съвсем минимален брой учебници, което оскъпява изключително много тяхното многообразно отпечатване. Едва ли учебникът е най-важният фактор. Дигиталната възможност, която предлага съвремието ни, позволява да се използват източници от всякакво естество", изтъкна Стаматов. 

"Готовност за онлайн уроци на национално ниво за украинските ученици вероятно няма никаква. Никой няма, който да предложи на този етап такава опция. Това, което можем да предложим на всеки ученик, който желае, техническо устройство, за да може да се включи във виртуалната среда, както на образователната система на Украйна, така и в перспектива тук. Учениците биха могли да учат български език в училище с учител, който знае руски", разясни той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 5
Светла
преди 7 месеца
Не ви ли е срам? Само заплатите на учителите! Че те вземат най-много пари от всички. А децата все по ***!!! Само усвояват едни пари и смятат че всички са им длъжни. Какви резултати постигат? Оправдават се с пандемията, с дистанционното обучение- само търсят оправдание... Честно казано повечето от тях са абсолютно неадекватни на средата в която живеем. Ако не работят като учители - не знам какво друго могат да правят. Сигнализирай за неуместен коментар