Министър Денков: Най-подходящо е учебната година да започва на 7 септември

"Седмица отгоре може да се използва за повече ваканции и за повече материал", заяви той

10.03.2022 | 13:55 Редактор: Жаклина Иванова

Министерството на образованието е разработило няколко варианта за старт на учебната година и промяна в броя на учебните дни и продължителността на ваканциите. Според просветното ведомство българските ученици учат най-малко в Европа.

Според първия вариант, началото на учебната година остава на 15 септември, а учебното време се увеличава с 10 учебни дни за малките ученици от 1 до 6 клас.

Вторият вариант предвижда годината да започва от 7 септември за всички ученици, като краят ѝ ще бъде удължен за учениците от 1 до 6 клас. Удължават се и с по 5 дни ваканциите за всички.

Предложението в третия вариант е началото на учебната година да бъде на 1 септември, а учениците от 1 до 6 клас да учат 10 учебни дни повече през юни по вече описания начин.

Предложенията не включват спортните училища, чиято учебна година е с друг график, както и практиката на учениците в професионалните паралелки.

Учебната 2022-2023 г. ще започне на 15 септември, както досега, независимо кой от предложените варианти бъде избран. Най-вероятно той ще влезе в сила от догодина.

"7 септември изглежда най-подходяща в момента като стартова дата. Печелим една седмица повече, което може да се използва както за повече ваканции вътре в учебната година, така и за повече материал, повече време за упражняване на материала. Освен това предлагаме и удължаване на учебната година с две седмици за децата от 1 до 6 клас, така че общо се получават три седмици и за тези випуски. Част от тях да бъдат използвани за удължаване на ваканциите по време на учебната година, част от тях - за повече време за упражняване на материала", коментира министърът на образованието Николай Денков.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК