България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Украинци с изложба в Бургас, призоваха политиците ни да дадат повече пари и оръжие

"Ние се борим и за Украйна, и за Европа", заявиха Лидия Ничипорук и художникът Володимир Сторозум

08.04.2022 | 08:00 Редактор: Здравко Черкезов

Украинският художник Володимир Сторозум представя изложбата си "Портрети" в Бургас. В нея той подрежда лицата на Майкъл Джексън, Мадона редом до тези на Лили Иванова, Любо Киров и украинските изпълнители Руслана, Джамала и други.

"Вече 6 години сме в България. На изложбата са представени 19 портрета, направени през годините, в които живеем тук. Представят украински и световни творци, но и български, защото искаме и на България да покажем тази техника. Тя е много приятна и сложна", каза съпругата на художника Лидия Ничипорук пред "България сутрин", която превеждаше думите на Володимир Сторозум.

По думите ѝ техниката залепянето на малки парчета от дървета и фурнир върху плоскост, така че да изглеждат като портрет. За целта Володимир Сторозум използва клен, орех, кленово дърво и други редки дървета. 

"Разпечатваме на голям размер портрета в черно-бяло, после Сторозум прави подбор и в малки парчета реже от дървото и ги лепи едно до друго", обясни Лидия в ефира на Bulgaria ON AIR.

Изложбата "Портрети" в Бургас е благотворителна и е за всички украински майки и деца, които са пострадали от войната и са в региона.

"Призоваваме целия свят да закрие небето над Украйна, да дават каквото могат, за да не се разпространи войната и на други части в Европа. Ние се борим и за Украйна, и за Европа", заяви Лидия Ничипорук и добави:

"Българите правят много, за да се чувстваме добре. Ние призоваваме политиците да дават още повече – пари, оръжие и т.н."

По думите на двамата, е невъзможно украинците и руснаците да останат в приятелски отношения след войната, защото разделенията вследствие на информационната завеса в Русия са твърде дълбоки.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК