България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерти: Войната в Украйна ще продължи много дълго, Русия иска контрол над Черно море

Коментар на бившия министър на отбраната Николай Свинаров и експерта по международна сигурност проф. Румен Кънчев

07.04.2022 | 09:16 Редактор: Жаклина Иванова

Държавният департамент е изпратил към Конгреса на САЩ проекторешение, с което да се даде зелена светлина за потенциална сделка с България за придобиване на още 8 нови изтребителя F-16 Block 70. Според президента Румен Радев, на правителството му предстои тежко решение дали да закупи още самолети за цяла ескадрила.

"Трябва да усилим нашата отбрана, тъй като нямаме кой знае какви способности. Стратегическият контекст е доста тревожен, едва ли Путин и руската армия ще спрат операцията си в Украйна. Напротив - очаква се тази война да продължи с месеци, дори до края на годината. Предстои дълъг конфликт в зоната на Европа, а в центъра му ще бъдат Източният фланг на НАТО и Източна Европа", заяви експерта по международна сигурност проф. Румен Кънчев в студиото на "България сутрин".

По думите му в момента на "европейския театър" на военните действия има силен конвенционален дисбаланс в полза на Русия. Той уточни, че е нормално да започне подсилването на Източния фланг за възпиране от потенциална агресия на Русия.

"Важно е България, за да изпълнява своите ангажименти към националната сигурност и "Еър полисинг", да изпълнява и тези към Алианса. Решението е много трудно за правителството, защото то трябва да осигури необходимите ресурси. Става дума за сериозна промяна на инфраструктурата", каза бившият министър на отбраната Николай Свинаров пред Bulgaria ON AIR.

Според него Източна Европа значително изостава с превъоръжаването си, а България има минуси и недостиг във военноморските сили и в сухоземните такива.

Проф. Кънчев изтъкна, че сега в зоната на Черно море има огромен дисбаланс между НАТО и Русия. И добави, че Русия има над 170 кораба, а НАТО - 15, плюс тези на Турция.

"Превъоръжаването е продиктувано от геополитическите реалности и променената среда за сигурност след войната в Украйна", каза той.

Проф. Кънчев изрази мнение, че Путин няма да напусне Украйна, преди да е осъществил контрол върху Одеса и целия черноморски бряг. Ако стане това, ще означава пълен контрол на Русия над Черно море и върху въздушното пространство там.

Събеседниците са категорични - МВнР е трябвало да разработи ясна стратегия за посредническа роля на България в конфликта.

Запитал дали трябва да изпращаме военна помощ към Украйна, Свинаров изтъкна: "Разбира се, че трябва да изпращаме оръжия. Много държави оказаха военна подкрепа и не са част от конфликта".

Бившият министър на отбраната смята, че трябва да има значителни усилия на международната общност за подобряване на геополитическата среда.

"Войната ще продължи много дълго време. Русия на този етап не може да изпълни стратегическите си цели. Тя има отсреща един много устойчив и добре подготвен противник", смята проф. Кънчев.

А Свинаров подчерта, че Украйна проявява неочакван характер, но все пак военната мощ на Русия е значително по-голяма.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК