България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Локдаун и масово тестване: Българин разказа как Шанхай се върна 2 г. назад

Хората са се запасили с храна, ресторантите и магазините са затворени, каза преподавателят в университета "Джао Тонг" Димитър Владиков

06.04.2022 | 08:00 Редактор: Жаклина Иванова

Нови локдаун мерки и масово тестване обявиха властите в най-големия китайски финансов център - Шанхай. Причината е ръстът на новите случаи на Ковид-19, които там скочиха до над 13 хил. дневно.

"От месец и половина в Шанхай са затворени училищата заради новите случаи, за да се запази здравето на децата. Всичко е онлайн, без значение дали са детски градини, училища. В края на април затвориха източната част на Шанхай. Първоначално казаха, че ще е за 5 дни, за да тестват жителите там, но след това продължи локдаунът. В момента и двете части на Шанхай са в локдаун", каза преподавателят в университета "Джао Тонг" в Шанхай Димитър Владиков в ефира на "България сутрин".

Той сподели, че всички хора си стоят по къщите и на входовете на блоковете има залепени ленти, за да не се излиза.

"В някои комплекси, където е потвърдено, че всички, които са тествани, не са заразени, могат да се движат хората в границите на комплекса, но не и в квартала", добави събеседникът.

Хората са се запасили с храна, а ресторантите и магазините в момента са затворени, отбеляза той. И уточни пред Bulgaria ON AIR, че правителството оставя пакети с храна във входовете, за да се възползват тези, които не са успели да се запасят.

"Ситуацията е по-сериозна спрямо вчера. Има над 82 хил. случая, които са асимптоматични и около 3 хил., които са потвърдени заразени. Строи се изолационен център. Говори се, че там ще бъдат изолирани болните с този нов подвариант на вируса. Ще се проследи как протича вирусът", каза Димитър Владиков.  

Преподавателят посочи, че сред хората масово се говори, че вирусът се прекарва по-леко - като нормален грип.

"Голяма част от населението тук са с три дози ваксина. Има много заразени, но няма толкова голяма смъртност като предходните години", завърши той.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
майтап
преди 2 години
ваксинирани под локдаун. Света полуде! Сигнализирай за неуместен коментар