България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

България има способности да даде оръжие на Украйна, планът на Путин е ясен

Коментар на бившия военен министър Ангел Найденов и полк. Вилис Цуров

04.04.2022 | 09:03 Редактор: Здравко Черкезов

Войната в Украйна продължава вече повече от месец. Междувременно продължават преговорите за постигане на мирно споразумение, което до този момент изглежда далечно. В отговор Европейският съюз подготвя нови антируски санкции, които да бъдат трудно заобиколими. 

В страната ни се водят ожесточени дебати трябва ли България да изпрати военна помощ на Украйна и ще я въвлече ли това във войната. 

"Нападната е една страна, която има значително по-малко военни възможности и ресурси, отколкото нападащата я страна. Украйна има право на защита и подкрепа. От 30 страни членки НАТО само 2 страни – Унгария и България, не оказват военно-техническа помощ на Украйна. Останалите страни оказват такава помощ и никоя от тях не счита, че става част от военните действия. Аз също смятам, че оказването на такава военно-техническа помощ не ни прави част от военните действия", заяви бившият министър на отбраната Ангел Найденов в студиото на "България сутрин".

По думите му страната ни има възможностите да предостави военно-техническа помощ на Украйна. Но той е против това да се лишим от нашите тежки въоръжейни системи - бойни самолети или зенитно-ракетни комплекси.

"Това би намалило и без това недостатъчните ни отбранителни способности. Но не виждам причина, поради която България да прави изключение и да не предостави въоръжение, което подпомага отбраната и защитата на населените места или цивилното население", посочи бившият военен министър.

"Трябва да вземем твърда позиция – позицията на НАТО, и да предоставим военна помощ на Украйна", подчерта председателят на Съюза на офицерите от резерва полковник Вилис Цуров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според полк. Цуров обаче, България може да подпомогне Украйна с тежко въоръжение като бойни самолети и други наземни средства, тъй като те не влизат в единната отбранителна система на НАТО. "При една евентуална агресия срещу нас те няма да влязат в употреба", изтъкна председателят на Съюза на офицерите от резерва.

Найденов и полк. Цуров начертаха ясен план пред Путин: концентрация на руски военни части в района около Донбас и Запорожието и насочване на вниманието към крайбрежието на Украйна.

"На първо място стои въпросът за прочистването на Донбас, запазването на Запорожието и гарантирането на сухопътната връзка към Крим", отбеляза бившият военен министър. "Всичко се изтегля на югоизток и започват ожесточени сражения за двете народни републики и акваторията на Азовско море", допълни председателят на Съюза на офицерите от резерва.

Полк. Цуров обърна внимание на опасността за България и НАТО при блокада на Черно море от Русия.

Шпионският скандал в ДАНС

"Винаги е имало подозренията за инфилтрирането на различни агенти на руските специални служби не само в българските институции, но и българските специални служби. Но имаме добра система за вътрешна сигурност, която е успяла да прихване инфилтрацията. Ако разгледаме докладите на българските спецслужби – там има достатъчно предупреждения за засилващата се дейност на руските спецслужби на територията на България", посочи Найденов.

Надцени ли се Путин или подцени Украйна и Запада?

Да, трябваше да се откаже след силния отпор на украинците и неуспеха на бързата окупация.
15%
Не очакваше толкова тежки санкции, но няма да признае поражение.
21%
Путин е непоколебим, защото газта и копчето за ядрените оръжия са в ръцете му.
10%
Много добре знае какво прави и войната се развива по предварителния му план.
54%
Общо 7417 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК