Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Славчо Велков за шпионския скандал: Намекнах на Петков, че ДАНС трябва да се реформира

Пробивът, ако се докаже, се дължи на структурата на ДАНС, обясни експертът по международна сигурност

02.04.2022 | 21:00 Редактор: Здравко Черкезов

Двама служители на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) бяха отстранени от длъжност след акция на Специализираната прокуратура. Te са уличени в шпионаж в полза на Русия. Смята се, че са били част от контраразузнаването. 

"Спецпрокуратурата не би отишла да работи в ДАНС, без ДАНС да я извика, което означава, че това е действие на службата по вътрешна сигурност, която се е обърнала към прокуратурата. Самият факт, че няма задържани, означава, че все още няма достатъчно данни и факти", коментира експертът по международна сигурност Славчо Велков в студиото на "Опорни хора".

По думите му има основания тази акция да бъде наречена шпионски скандал.

"Тук не става дума за министерство, ведомство, частна компания, а за онази структура от националната система за сигурност, която е призвана със закон и по Конституция да защитава обектите на националната сигурност. В тази част, там е именно българското контраразузнаване, което води борба срещу чуждите разузнавания. Бих го нарекъл сериозен пробив в националната система за сигурност в частта ѝ контраразузнавателна дейност", заяви Велков.

Ако такъв пробив се докаже, то обяснението му може да се намери в структурата на ДАНС.

"Това е състоянието на структурата към настоящия момент, която в никакъв случай, независимо от промените в ръководството преди по-малко от година, изобщо не е била реформирана и там продължават своята дейност хора, които са били свързани не само със старото ръководство, но и политически обременени", посочи експертът по международна сигурност в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него е парадокс, че бившият шеф на ДАНС - Димитър Георгиев, е бил освободен заради шпионски скандал, а сегашният остава на длъжност. Велков разкри, че си е позволил косвено да намекне на Петков, че ДАНС трябва да бъде реформирана.

"Ако някой иска националната сигурност да бъде защитена, трябва онези органи и структури, които са призвани и натоварени със защитата, да бъдат не само под контрол, но и реформирани. Да бъдат в съответствие да откликват на предизвикателствата на сигурността", категоричен бе той.

Надцени ли се Путин или подцени Украйна и Запада?

Да, трябваше да се откаже след силния отпор на украинците и неуспеха на бързата окупация.
15%
Не очакваше толкова тежки санкции, но няма да признае поражение.
21%
Путин е непоколебим, защото газта и копчето за ядрените оръжия са в ръцете му.
10%
Много добре знае какво прави и войната се развива по предварителния му план.
54%
Общо 7417 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК