България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Временна закрила за украинските бежанци у нас, за да не бъдат ограничавани

Ще се издават във всички РПУ-та и областни дирекции на МВР, посочи Красимира Величкова

22.03.2022 | 09:10 Редактор: Тодор Петров

Близо 100 000 бежанци от Украйна са влезли в България от началото на войната, около 50% от тях са решили да останат в страната ни.

На терен работят много организации и активисти, държавата върши доста, с много по-силни темпове се работи, каза съветникът на вицепремиера Калина Константинова - Красимира Величкова, която е и ръководител на работната група към кризисния щаб за бежанците.

"От петък има възможност за придобиване на регистрация за временна закрила в над 20 пункта в страната. Ще се издават във всички РПУ-та и областни дирекции на МВР. Планират се изнесени пунктове, където работят граждански организации и има създадени кризисни центрове, за да може по-големите групи да бъдат директно регистрирани там", обясни тя в студиото на "България сутрин".

Величкова обясни разликата между международната закрила и временната закрила:

Международната закрила е съществуващ много отдавна статут, за който са кандидатствали граждани от трети страни - Сирия, Афганистан. Сега за пръв път се активира възможността за временна закрила на европейско ниво специално за украински граждани. Тя се издава веднага, не се чака за нея. Тя не ограничава движението в рамките на ЕС. Хората могат да се върнат в Украйна, ако желаят това. За международна закрила може да се чака от три месеца до една година.

Целта на активистите и държавата е да се осигури на украинските бежанци спокойна среда да се възстановят от всичко преживяно и да могат да ползват всички услуги у нас.

Вече има записани украински деца в държавни и частни детски градини и училища. Има облекчен режим за започване на работа за хората, които са получили или ще получат статут на временна закрила, и ще работят неспециализирани професии. За специализираните професии следва дипломата да бъде легализирана, сравняват се хорариумите. За някои професии се налага да се минат преквалификационни курсове, разясни Величкова пред Bulgaria ON AIR.

Има възможност личните данни на кандидатстващите за работа бежанци да бъдат проверени и сравнени с тези в Украйна. Същото важи и за ваксинационния им статус, както и този на децата.

Обмисля се как да бъдат избегнати рисковете от злоупотреби с отпуснатите пари за настаняването на украинските бежанци.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК