България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Защо сме военнозависими от НАТО и има ли разнобой в изказванията на политиците ни?

Коментар на Милен Керемедчиев и Валери Тодоров

16.03.2022 | 09:30 Редактор: Искра Ангелова

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин ще посети България при пътуването си до Европа тази седмица. Това съобщиха от Пентагона. Визитата ще бъде фокусирана върху подкрепата за съюзниците от НАТО, на фона на войната край източните му граници с Украйна. Междувременно министър-председателят Кирил Петков разговаря с вицепрезидента на САЩ Камала Харис, с която обсъди хуманитарната помощ за украинските граждани.

"Видимо е, че България е слабото звено на източното крило на НАТО. И въпреки всички изказвания на български политици, се установява с факти. Военновъздушните сили не могат да се справят с поставените задачи, техническата подготовка на въоръжените ни сили изостава. Зависимостта ни от съветското продължава да бъде явен проблем. Изказванията на бивши и настоящи министри дават опит за разнобой в нашата позиция", каза бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев в студиото на "България сутрин".

По думите посещението на САЩ в България е да се припомни на държавата ни, че вече 18 години е член на НАТО и е крайно време да започне да се държи като такъв.

"Не може да се обясняваме и извиняваме, че България не изнася технически средства и поддръжка за Украйна, защото ще влезе в конфронтация с Русия. В момента целият свят е в конфронтация с Русия. Тези посещения са, за да бъде затвърдена на България позицията като надежден член на НАТО. Змийският остров, който беше ударен от Русия, по права линия е на 226 км. от Добрич, така че военните действия са на нашия праг", добави Керемедчиев.

Той смята, че в момента не сме в общата отбранителна доктрина на НАТО.

"Американската дипломация предприема усилия да убеди България да заеме по-енергична позиция. Забелязва се разнобой, ако се съди по изказванията на политическия елит. Разговорите са част от една обиколка и консултации, в които идеята е да се изработи единна позиция и да се търси укрепване на източния фланг на НАТО", подчерта журналистът Валери Тодоров в ефира на Bulgaria ON AIR.

И припомни, че предстоят разговор и  в Брюксел.

"Виждате каква активност се забелязва в опит да се постигне договаряне относно натиска върху Русия. Днес предстои украинският президент Зеленски да се изкаже пред Конгреса на САЩ, парламента на Япония. Усилията на САЩ са да се мобилизира общественото мнение и да се търсят решения. В момента се наблюдава интересен баланс в хода на войната - руската армия буксува, Украйна и Русия изпитват последствията на кризата не по-малко от всички останали страни", допълни журналистът.

Валери Тодоров е категоричен, че е време Зеленски да се държи повече като политик и по-малко като актьор.

"Бях учуден от изказването на президента, видимо е, че нашите военновъздушни сили не могат да се справят със защитата на нашето небе. Ако иска български самолети, които са с български екипажи, да защитават небето ни - в момента е неизпълнимо. В следващата 10 години ще ни се налага да се допитваме или да изпращаме желание за Air Policing от страна на други страни членки на НАТО", коментира бившият зам.-министър на външните работи.

По думите на журналиста, ако не беше преувеличена заплахата от десните, може би нямаше да сме свидетели на тази война.

"Някои дори развиват теория как вътрешното обкръжение може да предаде Путин. Но по-голяма част от руското общество не одобрява тази война. Ястребите са ограничен кръг и в руската политика. Общественото мнение в двете страни е потресено от това, което се случва", посочи Валери Тодоров.

Милен Керемедчиев смята, че "изявата" на Марина Овсянникова, която се появи изненадващо по време на централната емисия "Новини" на руския "Първи канал", е била много силна.

"Медийното затъмнение е изключително брутално в Русия. Много силен ход беше това, който може би ще разтърси общественото мнение", подчерта той.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
Светла
преди 2 години
Точно така Ванка.Когато решиха да влизат в НАТО(влязоха те,а не българският народ) попитаха ли ни дали искаме-Не! Същото за ЕС и сега за еврото ще е.Как другите държави си питат хората на референдуми дали искат или не такива огромни крачки. Нашите политици са били винаги против нас. Но има и друго ние винаги си седим и не се противопоставяме на каквото и да е против нас. Не става с цъкане пред телевизора на ракия и салата. Спасители няма да дойдат,затова се спасявайте сами. Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
Иван
преди 2 години
Защото тия дето ни вкараха в НАТО нарязаха техниката която имахме за да няма излизане, ние хубаво не можем да излезем но можем да изгоним от страната лайнарите които ни вкараха в НАТО и да пребием всяко *** което каже "Суверенно решение на българския народ" - защото не е , а е решение на шепа продажници търсещи международна кариера!!! Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Гост
преди 2 години
Вън краварските натовци от България Сигнализирай за неуместен коментар