Блинкен: Още преди руската агресия Украйна нямаше да се присъедини към НАТО бързо

Неприсъединяването на Украйна към Северноатлантическия алианс не бива да се възприема като отстъпка пред Русия, посочи той

16.03.2022 | 08:34 Редактор: Жаклина Иванова
Блинкен: Още преди руската агресия Украйна нямаше да се присъедини към НАТО бързо

Неприсъединяването на Украйна към Северноатлантическия алианс не бива да се възприема като отстъпка пред Русия, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в ефира на CNN.

"Не смятам, че това е отстъпка. Според мен това е просто отражение на реалността, че още преди руската агресия Украйна нямаше как да се присъедини към НАТО бързо", посочи Блинкен, запитан дали думите на украинския президент Володимир Зеленски, който заяви, че страната трябва да приеме факта, че няма да стане член на НАТО, трябва да се приемат като отстъпка.

САЩ са обезпокоени, че Китай може да окаже материална помощ на Русия по време на войната в Украйна или да ѝ помогне да заобиколи западните санкции, каза Блинкен.

"На първо място, налице е устна подкрепа от страна на Китай, или поне липса на недвусмислена позиция от страна на Пекин по отношение на действията на Русия. Това противоречи на всичко, с което Китай се е ангажирал на думи, включително на основните принципи на Устава на ООН, на основното зачитане на суверенитета на държавите. Фактът, че Китай не осъди действията на Русия, сам по себе си говори много - не само за Русия, Украйна или Европа, но и за света като цяло", изтъкна Блинкен, цитиран от БГНЕС.

"Второ, ние сме загрижени за възможността Китай да окаже материална помощ на Русия или да подкопае наложените от нас санкции. Заявихме това директно на Китай, включително през последните 24 часа, докато помощникът на президента по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан се срещна с китайския си колега", допълни държавният секретар на САЩ.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК