България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Министър Божанов: Не се тревожете за киберсигурността ни, фокусът на руските хакери е Украйна

Системите ни за управление на енергоразпределяне не са свързани с интернет

11.03.2022 | 08:56 Редактор: Тодор Петров

България се включи в призива за укрепване на киберсигурността в Европа. Министърът на електронното управление Божидар Божанов увери пред Bulgaria ON AIR, че не трябва да се тревожим за хакерски атаки срещу нашите стратегически обекти и системи. 

"Няма 100% сигурна система, трябва да взимаме редица мерки. Имаме да наваксваме доста пропуснати години в защитата на системите. Правим това в бързи срокове, изпратили сме към всички администрации какво трябва да направят. Киберсигурността е процес, има тук-там слабости, но се отстраняват в бърз порядък", коментира той в студиото на "България сутрин". 

Божанов отбеляза, че ако някоя важна институция пусне грешно съобщение на страницата си, това ще генерира паника. По тази причина следят и комуникационните канали.

"Има леко засилване в рамките на ЕС на опитите и проучването, атаките имат много стадии. В момента фокусът на руските хакери е Украйна. Опитват се да спрат обекти от тяхната критична инфраструктура. Това не остава без отговор, Украйна контраатакува. Хакери от целия свят също атакуват", подчерта министърът на електронното управление.

От думите му стaна ясно, че част от стратегическите ни обекти са под наблюдение от ДАНС. Сред тях е АЕЦ "Козлодуй". При най-критичните обекти препоръките, които спазваме, са системите за управление на енергоразпределяне да не са свързани с интернет.

Личната карта в мобилния ни телефон

Нови пластики трябва да има в рамките на следващата година, тези не отговарят на европейския регламент. Мобилното приложение концептуално е лична карта в телефона. Това не значи, че ще си копираме личната карта на телефона и ще я показваме. В дигиталния свят ще можем да използваме телефона си за електронни услуги. Вместо електронен подпис, ПИН, ПИК и др. Доказва пред сайт на институция кой стои отзад.

Кога изчезват сините талони?

Работна група е подготвила законодателни изменения, с които синият талон отпада. Очакваме да бъдат публикувани за обществено обсъждане в рамките на месеца. Няколко месеца ще минат, но процесът е стартиран. МВР вече е подготвено за отпадането на синия талон.

Работи се по отпадането на всички стикери по автомобилите. Налице е проблем с доставката на чипове за стикерите, но има и други причини за отпадането им, обясни още министърът.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК