България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Без повече политика в училищата, програмата отказва децата да учат

Ирена Анастасова: Учебната година трябва да бъде по-дълга 

11.03.2022 | 08:20 Редактор: Тодор Петров

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за предучилищното и училищното образование, които целят деполитизиране на системата. Текстовете изрично забраняват осъществяването на политическата и партийна дейност. 

"Преди 4-5 години не усещахме липса на такива текстове в закона. Била съм 27 години в училище, не ми е минавало наум през работно време да събирам учителския колектив, защото някой кандидат за народен представител иска да се среща с тях, или някой иска да раздава листовки в училище. Но това стана практика в последните години. Лично съм подавала сигнали в МОН. Появи се предизборна реклама на директор на столично училище в електронния дневник на училището. Кандидат за народен представител организира в училище в Шумен футболен мач в предизборна кампания", обясни Ирена Анастасова в "България сутрин".

Извършени са проверки по време на служебното правителство, но е липсвал текст, по който провинилите се директори да бъдат санкционирани, стана ясно от думите на председателя на Комисията по образованието и науката в 47-ото Народно събрание.

"Няма ограничаване на изборни права. При изпълнение на своите функции нямат право да налагат политически пристрастия. През работно време и на работното място нямаш право да правиш това, което не е записано в твоята длъжностна характеристика", подчерта Анастасова пред Bulgaria ON AIR.

Тя не вижда проблем дали учебната година ще започне на 1, 7 или 15 септември. И отбеляза, че у нас има силна емоционална привързаност към датата 15 септември.

"Няма съмнение, че учебната година трябва да бъде по-дълга. Дали ще дадем време за повече ваканция... Стои големият проблем, че учебното време с това учебно съдържание е недостатъчно. Учебните програми са направени тежки, неразбираеми за децата и ги отказваме от училище. Трябва да остане по-дълго време за упражняване", категорична е Анастасова.

По думите ѝ разликата с Европа е над 2000 учебни часа, а нашите деца учат най-малко, както показа вчера и статистиката на МОН.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК