Ученици и родители: Повече учебни часове няма да решат проблемите в образованието

Удължаването на учебната година ще даде повече ваканции и повече време за упражнения, заяви министър Денков

10.03.2022 | 19:16 Редактор: Елеонора Танева

Министерството на образованието предлага цялостна програма на графика на учебната година. Разработени са няколко варианта, които включват промяна в броя на учебните дни и продължителността на ваканциите. 

Новината за удължаване на времето в класната стая, не се харесва на повечето ученици. Седмокласникът Росен смята, че за да научава повече, не е нужно да се удължат учебните часове, а да се положат повече усилия - както от учениците, така и от учителите.

"Забелязвам, че някои от учителите не се възползват от наличните средства. Например - преди 2-3 седмици имахме един учител, който не ползваше дъската и това много ни затрудняваше, защото нещо като е написано на дъската, по-лесно се запомня. Учителите действат по по-ретро режим, не се възползват от информационните технологии, даже от новите дъски. Според мен това трябва също да се приложи в учебния процес. С моето семейство обичаме в края на учебната година, в началото на юни, когато вече не е много сериозно, да ходим на море", каза ученикът.

Учителите и директори също не посрещат новината с одобрение.

"Статистиката със сигурност не може да се измени. Числата са верни, но съпоставката между други страни и нашата - учебните програми са различни, не можем да говорим за сравнение между другите страни и нашата като учебен материал, като учебна програма, като разписание. При нас натовареността е малко повече концентрирана в по-малко време", обясни зам.-директорът на 51 СУ, Веселин Стефанов.

Точно концентрираното съдържание на материала притеснява родителите. Но и те смятат, че решението на проблема не идва с удължаването на учебната година. Лилия е майка на 3 деца и съди по тях. 

"Минала съм през всички години експерименти в българското образование. От 1999 година, когато синът ми беше първокласник, досега. Децата ни не учат по-малко, а учат препускайки в материала. Те учат и са лишени от знания, защото всеки ден по учебен предмет получават нови знания. Няма време за затвърждаване, няма време за упражнение. Вторият проблем е изпитната форма с тестове. Децата не се учат да разказват, да пишат. Нямат правилен изказ", каза Лилия Божкова.

Предложенията на министерството обаче са факт и с тях те ще се опитат да направят учебната програма като в останалите европейски страни. От МОН сочат, че българските ученици все повече изостават и са неконкурентоспособни.

"7 септември изглежда най-подходяща в момента като стартова дата за учебната година. Печелим една седмица, което може да се използва както за повече ваканции вътре в учебната година, така и за повече материал, повече време за упражняване. Освен това предлагаме и удължаване на учебната година с две седмици за децата от 1 до 6 клас, така че общо се получават три седмици и за тези випуски. Част от тях да бъдат използвани за удължаване на ваканциите по време на учебната година, част от тях - за повече време за упражняване на материала", обясни Денков.     

От просветното министерство ще преразгледат и учебното съдържание, заедно с предложенията за удължаване на учебната година.

Вижте повече в репортажа Александра Иванова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК