България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Креативни и любознателни - първите стъпки на ученици в журналистиката

Румяна Митова и Алекс Рангелов разказват за успеха си в конкурса "К.Л.А.С"

09.02.2022 | 08:24 Редактор: Теодора Патронова

Ученици от 108 СУ "Никола Беловеждов" участваха в конкурса "К.Л.А.С". Техните два репортажа спечелиха голямата награда - участие в медиен обучителен лагер през пролетта. 

"Започнахме снимането на видеата още през есента на 2021 година. Направата на репортажите беше истинско преживяване. Беше ни много забавно и много интересно. Научихме много нови неща", разказа Румяна Митова, ученичка от 10А клас, в "България сутрин".

Единият репортаж е за "спестомат", а другият - за кучешка градинка в квартала.

"Огромни благодарности към кмета на район "Искър" Ивайло Цеков, на който дължим тази хубава кучешка градинка. Тя е заградена и е направена по такъв начин, че кучетата да не бягат и да не плашат жителите на квартала. Обстановката е много хубава. Идеята на репортажа беше да насърчим хората да разхождат своите домашни любимци там", обясни Алекс Рангелов от 9А клас пред Bulgaria ON AIR.

Румяна уточни, че "спестоматът" е тяхна инициатива, която са разработили. Ученичката добави, че това е нещо като банкомат, в който учениците от горен курс ще могат да спестят парите си като при всяка оценка ще получават дадена сума. 

Алекс поясни, че най-трудно при направата на репортажите е било укротяването на кучетата, а според Румяна - записването на интервюто с един от техните преподаватели. 

"Бих препоръчала на министъра на образованието да имаме повече практика в училище. Също така стаите да са по-шарени и да има повече работа с техника", каза Румяна. 

Медийният обучителен лагер, който са спечелили учениците, ще се състои тази пролет и ще бъде под формата на състезание. Учениците ще трябва да представят идеите си пред жури. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК