България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерт: Няма да има мир, докато САЩ и Русия не си стиснат ръцете за Украйна

Според Искрен Иванов, целта на войната е възстановяването на Съветския съюз преди Студената война

11.03.2022 | 08:07 Редактор: Теодора Патронова

Напредък за прекратява на огъня по време на преговорите между Русия и Украйна на срещата в Анталия не се постигна. 

"Предвид целите на Русия в този конфликт и неотстъпчивостта, която проявява руският президент, до никакво развитие при преговорите няма да се стигне. Реално развитие ще има едва когато САЩ и Русия седнат на една маса. Докато няма диалог между Америка и Русия този конфликт няма как да бъде разрешен", заяви експертът по международна сигурност и управление на кризи Искрен Иванов в "България сутрин".

Той добави, че сегашната американска администрация следва външнополитическа доктрина на балансиране. 

"Крайната цел на войната в Украйна е възстановяване на Съветския съюз в сферите на влияние, които е имал преди Студената война. Не смятам, че е в руската философия да се откаже от една такава война. Действително има много тези, че този руски боен несломим дух няма как да бъде спрян. Но в една война е важно кой е по-силната страна. В този етап руската армия не напредва много убедително", коментира Иванов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му санкциите няма да окажат влияние върху този боен дух, поради това, че Русия е решена да вземе Украйна. Той поясни, че колкото и дълбоки да са санкциите, най-много да превърнат Русия в абсолютно затворен режим, което няма да спре амбициите на Путин.

"Мир ще има, когато Америка и Русия си стиснат ръцете и решат бъдещето на Украйна, защото сдържащата сила в момента са ядрените оръжия. Те са единственото, което дава основание на Запада да гледа сериозно на Русия", изтъкна Иванов. 

Експертът обърна внимание, че погледът на Китай е насочен към руските суровини и Русия трябва да се тревожи какви ще бъдат последиците от този конфликт за икономиката и зависимостта ѝ от Китай.

"Бъдещето на Европа е създаването на европейска армия. Докато ЕС няма европейски отбранителни сили, той няма как да бъде равнопоставен участник в един такъв конфликт. В момента, в който САЩ и Русия възобновят своя диалог, Европа няма да бъде приета като равнопоставен участник на масата, просто защото няма въоръжени сили", подчерта Иванов. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК