България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Какво е ендометриоза и как да засечем заболяването навреме

Свързва се с репродуктивни неуспехи, посочиха д-р Александър Калчев и Мария Георгиева

11.03.2022 | 07:55 Редактор: Здравко Черкезов

Ендометриозата засяга 1 от 10 жени в репродуктивна възраст. Заболяването е малко познато публично. Често е неглижирано и са нужни между 7 и 10 години за поставяне на точна диагноза. Оказва се, че между 30 и 50% от жените, които срещат репродуктивни затруднения, имат ендометриоза. 

"Ендометриозата е хронично гинекологично заболяване, което засяга жените в репродуктивна възраст. То има два основни импакта върху начина на живот на самите жени, като те могат да имат най-различни оплаквания и за съжаление, заболяването често е свързвано с репродуктивни неуспехи", посочи експертът по репродуктивно здраве д-р Александър Калчев в студиото на "България сутрин".

Заболяването протича скрито, а по думите на д-р Калчев то обикновено бива диагностицирано едва когато жените проявят желание за бременност и започнат своя репродуктивен път.

Кампанията "Ендо Март" в България се фокусира върху митовете и истините за ендометриозата. Погрешните схващания за болестта могат да попречат на някои жени да потърсят адекватна помощ и да получат диагноза навреме -  ендометриозата има различни лица и често може да бъде сбъркана с други заболявания.

"Ендо Март" идва от игра на думи от английски - march като месец март и като марш. В световен план в този месец се организират множество дейности, които целят да повишат гласността за болестта и да привлекат вниманието на хората, на широката общественост, но и на лекарската общност", сподели председателят на фондация "Ендометриоза и репродуктивно здраве" Мария Георгиева пред Bulgaria ON AIR.

"У нас "Ендо Март" стартира с безплатни прегледи в цялата страна за жени с ендометриоза или за такива, които имат съмнения за тази болест. За щастие се включиха много клиники от цяла България, много болници за репродуктивно здраве и към момента имаме 25 клиники, които се включват в инициативата", изтъкна Георгиева.

"Друг акцент в кампанията ни е пациентска конференция, която се излъчва в национален план. Тя е двудневна, на 19 и 20 март, всеки може да я гледа онлайн. Участват много медицински специалисти и много други специалисти, които се грижат за женското здраве. Целта е да развенчаем митовете около ендометриозата тази година", добави тя.

Според д-р Калчев е задължително всяка една жена или млада девойка да ходи веднъж годишно на гинеколог и при най-малкото съмнение за ендометриоза - да потърси експертно мнение от репродуктивен специалист.

"Понякога не прилича на нищо, протича без симптоми и за съжаление, чак тогава се установява. При жените понякога идва болезнен цикъл и тогава правят консултация при специалист, който да дефинира диагнозата. Прилича и на много други заболявания. Представлява маточна лигавица, имплантирана извън матката. Най-често засяга малкия таз или репродуктивния орган на жената", обясни експертът по репродуктивно здраве.

"Лечимо е, има доста терапии, но се базираме създава ли проблеми или не. Оттук изхождаме към терапията и нашия подход към ендометриоза", поясни още той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК