България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Български метод върви уверено към решаване на репродуктивните проблеми

Коментар на доц. д-р Карекин Есмерян в "България сутрин"

06.10.2021 | 08:17 Редактор: Жаклина Иванова

Български метод ще даде възможност на повече двойки с репродуктивни проблеми да имат деца.

"Всеки се е замислял какво би станало, ако живее вечно на планетата. И има ли такава възможност. Хипотетично има такава възможност, ако биохимичните процеси в човешкия организъм бъдат преустановени или силно забавени. Това може да се постигне при много ниски температури, наречени криогенни. Горната граница на тези температури е -153 градуса по Целзий", посочи доц. д-р Карекин Есмерян от Института по физика на твърдото тяло към БАН в студиото на "България сутрин".

Научното направление, което консервира жива материя, се нарича криобиология. Основната цел на криобиолозите е да разработват нови методики - такива, че при замразяване и след него живите обекти да имат същите параметри като преди замразяването, обясни д-р Есмерян.

"Когато замразяваме човешка семенна течност, след размразяването ѝ част от сперматозоидите губят своята функционалност. Между 30-40-50%. Може да се възстановяват до 70% от първоначалните показатели на сперматозоидите", разясни събеседникът

"Разработихме следното покритие. Поради много малкия контакт на границата твърдо тяло-течност, по естествен начин се забавя топлообменът, тъй като той зависи от контактната площ", уточни д-р Есмерян пред Bulgaria ON AIR.

По думите му, когато топлообменът се забави по естествен начин, това води до по-добра дехидратация на клетките, които се замразяват.

"Чрез такова покритие можем да забавим по естествен начин топлообмена и да постигнем до 80% възстановяване на първоначалните генетични параметри на човешката сперма", отбеляза той.

А относно сензорното устройство, което са разработили - използва се за спермален анализ. Определя се подвижност и концентрация на човешките сперматозоиди. Д-р Есмерян добави, че методът може да се прилага и за замразяване на яйцеклетките.

"В начален етап сме на разработката. Тепърва трябва да се проучат механизмите за по-добрата криоконсервация на човешката материя. Ще минат поне 2-3 години, докато знаем как работи при различните видове семенна течност", подчерта той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК