България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Нефролог: Голям хаос при лечението на Ковид-19, бъбречните болести са като айсберг

Д-р Диляна Николова препоръча да си правим чести профилактични тестове

10.03.2022 | 08:16 Редактор: Здравко Черкезов

Днес е Световният ден на бъбрека. 

"По време на тази 2-годишна епидемия имахме неведнъж случаи на пациенти с хронични бъбречни заболявания, които влошиха показателите си за бъбречна функция. При пост-Ковид синдрома се наблюдават най-често уринарни инфекции и не на последно място, наблюдавахме засягане на бъбрека при въпросната цитокинова буря", посочи нефрологът д-р Диляна Николова в "България сутрин".

По думите ѝ "цялата палитра на нефрологията я имаше на фона на епидемията", но голяма част от състоянията са били лечими и не са стигали до диализа.

"По време на пандемията помагах в спешното отделение и видях какви ли не комбинации на антибиотично лечение по 15-20 дни с 2-3 антибиотика. Слава Богу, пораженията бяха основно върху черния дроб, за бъбрека не съм наблюдавала. Имаше голям хаос при лечението на коронавируса", подчерта нефрологът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Д-р Николова оприличи бъбречните болести като айсберг и препоръча да си правим чести профилактични тестове.

"Тестовете включват обикновена урина, стандартни биохимични показатели, една ехография и това е доста важно, защото бъбречните заболявания, особено тежките, са изключително коварни, нямат симптоматика, не болят, няма драматизъм при тях – човек нищо не усеща. Затова ги сравняват с айсберга - когато ги видим, сблъсъкът е неизбежен", илюстрира тя.

Нефрологът в студиото изтъкна нуждата да контролираме своето кръвно налягане, като според д-р Николова "130/90" не е нормален кръвен показател за младите хора. Ако кръвното ни е толкова високо, тя съветва да се движим повече.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
paragraf1
преди 2 години
Това е скритият проблем от ковид! Затова е най-добре да не се боледува! Сигнализирай за неуместен коментар