България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерт: Путин не иска дипломация и постоянно сменя исканията си, предстои пик на войната

"По неясни причини Путин не желае да говори със Запада", каза проф. Румен Кънчев

07.03.2022 | 09:16 Редактор: Искра Ангелова

"Путин сменя исканията си в документа от 14 декември, който той изпрати до САЩ и до НАТО. Той поиска разпускането на НАТО. Тези искания бяха прекалено високи, те стреснаха Запада. На последните разговори с президента Макрон посочи, че войната в Украйна има 3 цели - постигането на неутралитет, постигането на суверенитет в полза на Русия за Крим, както и разоръжаване", каза експертът по международна сигурност проф. Румен Кънчев в студиото на "България сутрин".

Той поясни, че все пак ние не знаем как се провеждат разговорите и дали това реално са истинските цели на Путин.

Попитан дали Путин не е в империя, която иска да обедини всички славянски народи, проф. Кънчев отговори: "Не мисля, че Русия има потенциала да интегрира всички славянски народи, още повече, че вече има ЕС. България не е славянска държава, ние сме част от европейската цивилизация, Украйна също. Би било чудесно, ако Русия се беше припознала като част от европейската цивилизация след края на Студената война".

По думите на проф. Кънчев Русия все повече втърдява позициите си.

"На 4 март имаше среща на външните министри на НАТО в Брюксел, дойде и външният министър на САЩ - Антъни Блинкен. Имаше много важна пресконференция, в нея ме впечатли една много сериозна фраза на генералния секретар на НАТО: "Предстои много дълъг и много тежък конфликт с Русия. Нашите отношения с Русия са повредени фундаментално и за много дълго време". Тази нощ Путин е дал изявление, че ще постигне целите си в Украйна, като отговор на тази реплика. Независимо дали ще стане с дипломация или война", подчерта експертът.

Но според него прозорецът за дипломация вече е затворен.

"Може би беше добре Западният свят да предложи мораториум върху разширяването на НАТО и върху него да започне изграждането на отношения с Русия, така че да се предотврати използването на грубата физическа военна сила. Но времето отмина. Руският президент не иска да говори с дипломация, той не иска да седне на масата на преговорите и непрекъснато представя различни искания. Нещата вървят към ескалация, все още нямаме пик на тази криза. И това е големият проблем", добави проф. Кънчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той смята, че това е конфликт, който може да плъзне в Централна Европа и сега е времето да бъде спрян.

"По неясни причини Путин не желае да говори със Запада. Той не желае да говори с никого, а когато се среща с лидери като Макрон и Олаф Шолц, той провежда разговори, в които императивно поставя условията на Русия и заявява, че няма да отстъпи от тях. Но руснаците много трудно преговарят. Зеленски е отчаян от липсата на помощ", категоричен е експертът.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
е като говореха сякаш нещо направихавсе тая Сигнализирай за неуместен коментар