България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Отиваме към много различен свят, трябва да запазим живи предприятията

Коментар на експерта Тихомир Безлов и икономиста Георги Стоев 

25.02.2022 | 09:09 Редактор: Ваня Кузманова

"Много експерти не вярваха, че ще се стигне до такъв краен сценарий. Струпването на войските започна през април-май, но те не бяха толкова близо до границата. Мнозина се надяваха да се стигне до някакви споразумения. Украйна няма никакво желае да се откаже от приемането си в ЕС и НАТО", заяви главният експерт по програма "Сигурност" на Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов в студиото на "България сутрин"

По думите му това, което се случи през вчерашния ден е, че всички разбраха, че няма граници на развитието на военните действия. 

"Това искрено уплаши света. В момента не може да се позволи да има нормални стари отношения", допълни експертът. 

"Всички санкции се разпространяват и върху тези, които ги налагат, но нямаме друг избор. Трябва да се борим за оцеляването на Европа такава, каквато я имахме. Повечето действия на инвазията бяха предвидими. В момента основните въпроси пред бизнеса са как да запазим живи предприятията, които зависят от газ и други енергоносители. Китай недвузначно застана зад инвазията на Путин и това ще ги вкара в доста тежки отношения със САЩ. Това ще наруши изключително тежко търговските вериги", посочи икономистът Георги Стоев пред Bulgaria ON AIR. 

Тихомир Безлов коментира още, че Китай се опита да избегне заставане зад Русия. 

"Китай също ще се съгласи със санкциите на Европа. Отиваме към един много различен свят. Това, което нас ни касае, е какви санкции ние ще трябва да следваме. Между Украйна и Русия отношенията завинаги ще са сложни. Путин ще се опита да сложи правителство, което ще има ангажимента да управлява без да има враждебни действия срещу Украйна", допълни той.  

Одобрявате ли позицията на България срещу руската агресия в Украйна?

Да, категорично! Позицията ни е навременна и много точна.
15%
Реакцията ни закъсня, трябваше по-рано да заемем твърда позиция срещу руската агресия.
23%
Не трябваше да заемаме толкова остра позиция и да подкрепяме санкции срещу Русия!
43%
Неизбежни са тежките икономически последствия за България, каквато и позиция да бяхме заели.
19%
Общо 10009 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК