България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Напрежението в Украйна качва цените на горивата и у нас, застрашени ли са доставките?

"12% от световната търговия с петрол е руска", посочи Светослав Бенчев

15.02.2022 | 09:47 Редактор: Жаклина Иванова

Cтpaнaтa ни имa дocтaтъчнo aвтoмoбилни, ĸopaбни и caмoлeтни гopивa и нe ce oчaĸвa дa имa нeдocтиг в cлyчaй нa нapacтвaнe нa нaпpeжeниeтo мeждy Pycия и Уĸpaйнa. Това зaяви изпълнитeлният диpeĸтop нa Бългapcĸaтa пeтpoлнa и гaзoвa acoциaция Aндpeй Дeлчeв. Може ли да очакваме обаче покачване на цените при изостряне на конфликта Русия - Украйна?

"Цената на бензина се определя от пазара. Виждаме какво се случва с пазара на суров петрол - трендът е постоянно нагоре. Вчера бяха достигнати стойности от $96 за барел, днес са малко по-ниски. Това е ситуация, която е провокирана от това, което се случва в Украйна. Има напрежение там, пазарът се притеснява от намаляване на доставките", посочи главният юрист на Българската петролна и газова асоциация Светослав Бенчев в студиото на "България сутрин".

Той наблегна на това, че 12% от световната търговия с петрол е руска. Около 60% от доставките за Европа също са с руски произход.

"Това, което може да се случи като военна ситуация и като санкционна ситуация, притеснява пазара", подчерта събеседникът.

Според него няма да има проблем с доставките за България, а при евентуална криза, ние разполагаме с достатъчен резерв от горива.

"По европейска директива България трябва да поддържа 90-дневни запаси с нефт и нефтени продукти. В този смисъл разполагаме с тези 3 месеца", уточни Бенчев пред Bulgaria ON AIR.

А относно това как се образува цената на литър бензин, гостът в студиото отбеляза: "Основната част представлява данъци и акцизи - над 50% от цената. Около 25-30% е стойността на суровия петрол, останалото са биокомпоненти".

"Цените в Турция са доста по-ниски заради по-ниския акциз там и сриването на лирата. Но пък виждаме и това как от Гърция идват хора да зареждат бензин от България, защото там е 4 лв., а тук - 2,50 лв.", посочи той.

Бенчев е категоричен - държавата няма инструменти, с които да повлияе на цените на бензина.

Запитан дали може да бъде предприет таван на горивата, той коментира, че ако това бъде направено, когато той падне, цените ще се върнат на такива нива, които да компенсират загубите.

"Това не би било добро решение, тъй като един таван винаги е временен. По време на тавана компаниите трупат загуби. Когато таванът падне, тези загуби ще бъдат компенсирани. Пазарът на горива в страната не е регулиран и когато таванът падне, цените ще се върнат на едни нива, които да компенсират загубите", убеден е Бенчев.

Това, което би могло да намали цените, са преговорите между САЩ и ЕС и Иран относно ядрената програма на Иран, смята той.

"Ако там бъде постигнат някакъв компромис за намаляване на санкциите, има възможност да се влеят нови количества на пазара, които да доведат до един излишък от милион варела дневно. Това ще регулира пазара и ще започнат да вървят цените надолу", завърши Бенчев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години