"Горивният туризъм" мощно набира скорост в ЕС, хората търсят най-ниски цени

Инспектори започват проверки в Полша, заради масово пълнене на туби с бензин и изнасяне в чужбина

08.02.2022 | 13:10 Редактор: Елеонора Танева

Цените на горивата вървят нагоре не само у нас. И не само българите търсят алтернативи в съседни държави за зареждане на по-евтини дизел и бензин. 

До преди месец словаците предприемаха подобни пътувания до Унгария. От началото на февруари обаче се насочват към полските бензиностанции. Те изнасят в туби няколкостотин хиляди литра гориво. В отговор Полша реши да установи контрол по границите, съобщава онлайн изданието EurActiv.

Бензинът и дизелът в Полша са с около 25-35 цента по-евтини на литър, тъй като Варшава реши да намали ДДС върху тези енергийни суровини в отговор на ускоряващата се инфлация. При резервоар от 50 литра словаците могат да спестят 10-18 евро, ако пресекат границата за бензин. Варшава освен това реши да премахне ДДС върху хранителни продукти. Така с едно влизане в страната по-евтино словаците пазаруват и хранителни стоки. 

Заради огромния интерес няколко бензиностанции по граничните полски градове са затворили за часове, защото горивото им е свършило.

Полската инспекция по автомобилен транспорт започва проверки.

"Ще проверим дали големи обеми гориво не се превозват в автомобили извън резервоарите на границата със Словакия в Чижне. Това би било опасно", информират от инспекцията.

Съгласно закона автомобил, който пресича границата, може да пренася не повече от четири 60-литрови туби гориво извън резервоара. Тубите трябва да отговорят на стандартите на ЕС.

Все повече чехи и германци зареждат бензин от съседните страни.

Die Welt цитира Германската асоциация на бензиностанциите, която алармира, че местните бензиностанции в близост до границата може да фалират заради вълната от "горивен туризъм" към Полша. 

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК