България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Скъпите горива и липсата на пътници оставят населени места без транспорт

"Ние сме един от най-засегнатите сектори от пандемията заради намаления пътникопоток", посочи Магдалена Милтенова

18.01.2022 | 07:57 Редактор: Жаклина Иванова

Цените на горивата отново тръгнаха нагоре от началото на годината. Поскъпването се очаква сериозно да засегне както шофьорите, така и превозвачите.

"Освен високите цени на горивата, ние сме един от най-засегнатите сектори от пандемията заради намаления пътникопоток, който неминуемо е налице. Трябва да разделим транспорта на 3-те сектора, в които работим - обществен превоз на пътници по редовни автобусни линии, случаен превоз и специализиран превоз, който обхваща ученически и работни пътувания", посочи председателят на Конфедерацията на автобусните превози Магдалена Милтенова в студиото на "България сутрин".

Ситуацията е много сериозна, в туристическия сектор спадът в оборота е над 70%, алармира тя.

"По редовните автобусни линии спадът е около 40-50%, в градските превози е по-малък от гледна точка, че все пак пътникопотокът е малко по-висок. За ученическите пътувания няма какво да коментирам", изтъкна Милтенова пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ някои фирми са започнали да увеличават цените на билетите, но на местата, където са сключени договори за обществени поръчки, не може да бъдат увеличени цените.

"Увеличението е минимално, но това не решава проблема с липсата на пътници или този с огромното увеличение на цената на горивата", категорична бе тя.

За градските линии Милтенова каза, че превозите се извършват основно с автобуси на метаново гориво.

"Метанът е над 200% увеличен. Миналата година по това време цената е била 1,20 лв., а сега е 3,20 лв.. Ние работим на цена 1 лев на билет", подчерта събеседникът.

Председателят на Конфедерацията на автобусните превози обясни, че преди пандемията са получавали около 50% субсидии, но те са обхващали само градските линии и линиите, които се намират в слабонаселени планински гранични райони.

Относно договорените 15 млн. със служебния кабинет, тя информира, че средствата не са разпределени навсякъде. И добави, че са заявили среща с транспортния министър Николай Събев.

1480 са фирмите, които имат лицензии, а тези, които в момента са кандидатствали за реална помощ, са 560-565, което означава, че 1/3 от бранша работи, заяви гостът в студиото.

"Фактът, че населено място остава без транспорт, не може да бъде решен по друг начин, освен с някакво финансиране. Който и да е, няма как да издържи само да генерира разходи. Трябва да се търси баланс между това да бъде увеличена цената на билета и компенсации от страна на държавата", уточни тя.

Според Милтенова на дневен ред е оцеляването на бранша. Липсата на кадри е друг сериозен проблем.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Много е нахално, когато т.нар. "предприемачи" започнат да обясняват как държавата трябвало да ги подпомогне да не фалират - т.е. искат да извадят пари от моя джоб за да напълнят собствения си джоб! Сигнализирай за неуместен коментар