България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Вървят ли гладко отношенията между президент и премиер или има невидимо разделение?

Коментар на политолозите проф. Румяна Коларова и Любомир Стефанов

10.02.2022 | 11:26 Редактор: Тодор Петров

Ще вървят ли гладко занапред отношенията между президента и управляващата коалиция?

"Има поне 2 сфери, в които отношенията между президента и кабинета няма как да вървят гладко. Първата е икономиката, където има много силно влияние на свързани по интереси мрежи. Има сблъсък на лобита. По-важен ще бъде сблъсъкът при системите за сигурност. ДАНС е на пряко подчинение на министър-председателя. Големият въпрос е дали кабинетът ще отстъпи на президента контрола върху всички служби", коментира политологът проф. Румяна Коларова.

По думите ѝ в студиото на "България сутрин", Северна Македония е маската и удобната тема, с която искат да прикрият слона в стаята - икономиката и всички реални проблеми. А по време на служебното правителство сме наблюдавали управленска катастрофа, смята тя.

"Правителството ще поеме отговорността за това, което е отговорност на президента. Той много ловко се измъкна. Влизат не съвсем от нулата, макар че техният политически опит е нулев. Техният проблем е, че са набутани в ситуация на 7 месеца блокаж на управлението", посочи проф. Коларова.

Тя изтъкна, че ако премиерът иска да бъде в силна позиция спрямо главния прокурор, той трябва да използва ДАНС. При срещата между Петков и Гешев, премиерът трябваше да отиде с данни, които да му подадат Бойко Рашков и ДАНС, а не с данни от Google, убедена е тя.

"Ако успеят да направят инвестициите, за които говорят, управлението ще се измъкне. Това е важното в бюджета - обещанието да стимулира инвестирането. Ако има голям икономически ръст и прозрачност в секторите, правителството ще получи подкрепа", обясни проф. Коларова.

Политологът Любомир Стефанов е на мнение, че е здравословно да не вървят нещата между президента и правителството, а да си казват мъките и болежките, само че по цивилизован начин. 

"Очакваха Радев да им напише дневния ред, обаче се видя, че такова нещо няма да се случи, защото инстинктът му за самосъхранение сработи. Президентът очакваше правителството да свали от него напрежението. Оказва се, че не са научили занаята в движение. Каскадите от кризи са тук отдавна и тези хора са започнали да се справят с тях по-отдавна. МС трябва да произведе единен комуникационен фронт", заяви той пред Bulgaria ON AIR.

Според него се опитва да тече невидимо за нас разделение - външнополитическата ориентация да остане в ръцете на президента, а премиерът да се занимава с каскадата от проблеми.

"България се превръща в много непредсказуема държава. В един момент в НАТО се чудят: Тази държава ще ни помага ли, ще ни пречи ли, неутрална ли ще бъде. Министерският съвет не може да се позиционира къде е застанал", посочи Стефанов.

Гледайте целия разговор във видеото. 

710 лв. минимална работна заплата - достатъчна ли е?

Не! 710 лв. е обидно ниско заплащане, тези пари не стигат за нищо
72%
Парите са малко, но в момента това са възможностите на държавата и на икономиката ни.
15%
Малко или много, по-добре е от сегашните 650 лв.
8%
Спасих се в чужбина и заплатите в България вече не ме вълнуват.
5%
Общо 449 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК