България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Радев остава център на политическата власт, но не е формулирал българския национален интерес?

Коментар на политолозите Цветанка Андреева и Христо Панчугов

02.02.2022 | 09:23 Редактор: Жаклина Иванова

Първи остри критики отправи президентът Румен Радев към премиера Кирил Петков. Поводи за тях бяха посещението на министър-председателя в РСМ и действията на кабинета в посока смяна на ръководства на дружества.

"Преди всичко не можем да говорим за политическа криза. Налице са всякакви други. Отдръпването на президента Радев, който до голяма степен беше "баща" на това правителство, е сериозен политически знак. Той участва със собствена квота в това правителство - с хора, които са близки до неговия кръг. Радев остава център на политическата власт в държавата, критикувайки правителството", посочи политологът Цветанка Андреева в студиото на "България сутрин".

Политологът Христо Панчугов коментира, че е очаквал, спечелвайки втория си мандат, президентът "да се успокои и да си почине".

"Очевидно в неговия екип са решили, че са напипали благодатна нишка за неговата продължаваща политическа кариера - този псевдонацио патриотизъм, който наблюдаваме, особено по темата с РСМ. Очевидно има една цел - да говори на българските граждани", уточни той пред Bulgaria ON AIR.

Според него е крайно време по темата със Северна Македония да се спре това всяка от страните да говори на своите граждани, а двете страни да започнат да говорят помежду си.

"Радев не е формулирал българския национален интерес. Неговата квота в това правителство работи срещу българския национален интерес. Оставката на министъра на отбраната трябва да стои на дневен ред след всички изказвания, свързани с Украйна", убеден е политологът.

Андреева посочи, че Радев е влязъл като силна политическа фигура във втория си мандат.

"Радев влезе с категоричната заявка, че ще бъде политически лидер. Той не влезе в ролята си на държавен глава, той ясно определи коя е неговата опозиция", добави тя.

По думите ѝ президентът ще цели да дирижира дневния политически ред, както и да "напипа социалния елемент".

Има ли възможност за предсрочни избори?

"Всичко зависи от способностите на тези 4 партии да формулират ясен дневен ред. Очевидно досега това, което ги събираше, беше желанието да не се отиде на поредни избори и борбата срещу модела "Борисов", изтъкна Панчугов.

И добави, че правителството трябва да потърси подкрепата на българските граждани в посока на големите реформи.

"Основната нестабилност идва от "Продължаваме промяната", защото това беше проект на Радев. Те все още не са обособени като политическа партия и не могат да се защитят от неговата интервенция", смята Андреева.

Според Панчугов тази коалиция на местно ниво е невъзможна.

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
paragraf1
преди 2 години
Както на всяко ниво, така и тук си е една каша! Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
Българка
преди 2 години
Ами ще се меси президента, защото добре че беше той, за да може поне малко мафията да се оттегли. Борисов е мафиот, както Тома Биков, и още много други в политиката водени като кукли от конци от подземния свят. Тук визирам починалият презерватив любен Гоцев. Някои хора се правят на луди като, че не ги засяга или, че всичко е наред в държавата. Когато се махне мафията, или почти унищожена, тогава има светло бъдеще, за което ние хората се борим, за нашите деца и т.н. Сигнализирай за неуместен коментар