България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Пост-Ковид икономическата криза докара болничната система до отчайващо състояние

Настояваме за помощ от държавата и за индексация на клиничните пътеки, заяви Иван Тодоров

01.02.2022 | 08:42 Редактор: Елеонора Танева

Високите сметки за ток в болниците принудиха ръководствата на някои лечебни заведения да поискат помощ от държавата. Настоява се за увеличение на най-недофинансираните клинични пътеки през 2022 г.

"Състоянието на болничната система е отчайващо. Върху нас се стовари и пост-Ковид икономическата криза. Имаме нужда от помощ от държавата, за да продължим да даваме най-доброто на пациентите. Цената на тока скочи с над 300%, на газа - над 6 пъти. Увеличиха се средствата за консумативи като кислород. Има нужда от спешни мерки, за да може здравната система да продължи да се грижи за пациентите и след пандемията", заяви зам.-председателят на Българската болнична асоциация Иван Тодоров пред "България сутрин".

В писмо до няколко министерства се настоява за индексация на клиничните пътеки, като най-недофинансираните да бъдат индексирани с 20%. 

"Голяма част от тях са в акушерството и гинекологията, в ендокринологията. От години клиничните пътеки не са получавали индексация. Някои от тях се финансират на 50%, останалата част най-често идва от джоба на пациентите. Някои от пътеките имат нужда от 100% увеличение, за да отговарят на разходите", уточни Тодоров пред Bulgaria ON AIR.

Той прогнозира бум на усложнения при пациенти с хронични заболявания, които отлагат посещението си при специалист заради страх от пандемията. 

"Много хора отложиха своите терапии и изследвания. Очаква се ръст на усложнените случаи заради забавено лечение. Това ще изисква по-тежка и силна терапия. Ние нямаме механизми да облекчаваме цените за пациентите. Необходима е адекватна политика на здравноосигурителната система, за да компенсира кризите в лечебните заведения", призова зам.-председателят на ББА.

И припомни, че с парите от клиничните пътеки се формира част от възнаграждението на медиците. А заради липсата на индексация се стига до изтичане на медицински кадри в чужбина.

Кого трябва да компенсира държавата заради високите цени на тока и газа?

Всички домакинства, но само и единствено тях - без бизнеса.
19%
Единствено бизнеса - няма пари за всички домакинства, а и е важно предприятията да работят.
9%
Само болниците, училищата, детските градини и общините.
16%
Не трябва да компенсира никого, а да намери начин да спре поскъпването на услугите.
56%
Общо 501 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК