България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Провеждат безплатни профилактични прегледи в забравени от години села

"Масово хората страдат от артериална хипертония или високо кръвно", каза Георги Влайков

31.01.2022 | 09:17 Редактор: Искра Ангелова

"Аварийно спасяване" - Пловдив провежда безплатни профилактични прегледи в малки населени места, където няма медицинска помощ. Първите села, които са посетили, са Сухозем и Отец Паисиево. През уикенда пък са били в Черничево и Михилци. 

"Доста се радват, че отиваме на място. Тази акция започнаха от "Ангели за България", те я финансират, ние им помагаме с реализирането. Обикаляме с общопрактикуващ лекар по селата и правим безплатни прегледи. Там има хора, които от години не са виждали лекар", каза ръководителят на Гражданска организация "Аварийно спасяване" - Пловдив Георги Влайков за "България сутрин".

Той подчерта, че всяко от тези села е до около 200 човека.

"Във всяко село има около 15-20 човека, които идват на преглед. Всеки човек, който дойде на преглед, минава през мерене на кръвно, мерене на кръвна захар, прави се ЕКГ, докторът го преслушва и ако човекът има оплаквания - получава консултация", добави Влайков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Текат довършителни процедури за офроуд линейката.

"Надявам се до март месец да имаме достатъчно средства, за да я довършим. В момента обикаляме селата с лични автомобили. "Ангели за България" са осигурили и апаратурата, с която провеждаме прегледите, както и медикаменти. Всичко е осигурено от тях. Масово хората страдат от артериална хипертония или високо кръвно", посочи още ръководителят на "Аварийно спасяване" - Пловдив.

"Най-големият проблем е, че няма достъп до профилактична медицинска помощ поне веднъж годишно. В събота попаднахме на баба, на която 20 години не ѝ беше правено ЕКГ. На едно от местата, които посетихме, последно е имало лекар през 2006 година", допълни Влайков.

От "Ангели за България" стартират инициативата в област Видин, а в момента се провежда в още няколко области на страната.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК