България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Как ваучерите от работодателите крадат от бъдещето на работниците

Правителството иска изсветляване на недекларирания труд, посочи Ваня Григорова

26.01.2022 | 08:26 Редактор: Тодор Петров
Как ваучерите от работодателите крадат от бъдещето на работниците

Бюджетът за 2022 предвижда 1 млрд. лв. за ваучери за храна. Ще намалят ли размера на пенсиите тези ваучери?

"Работодателят не е задължителен да дава ваучер. Върху квотата за ваучерите не се дължат данъци и осигуровки. Това е една облекчена възможност за работодателя да дава социални придобивки на работниците. Много внимателно трябва да се работи с този инструмент, защото са лесни за даване пари, но крадат от бъдещето на работниците", заяви икономистът и съветник в КТ "Подкрепа" Ваня Григорова в "България сутрин".

Тя даде следния пример: даден човек работи за минимална работна заплата, но част от парите му - 200 лева, отиват в плик. Работодателят му ги дава, без това да се отчита никъде. Вместо 200 лева в плик, работодателят може да дава ваучер.

Според НАП това са около 57% от работниците и 47% от работодателите, които прилагат такива незаконни практики. Все още няма работодател, който да е осъден за тази масова практика, изтъкна Григорова пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ правителството иска да облекчи работодателя, за да започне изсветляване на недекларирания труд. След няколко месеца ще започнат масови проверки. Първо даваме моркова, после идваме с камшика, което е логично, отбеляза икономистът в студиото.

Според Григорова се вижда опит да се осъвременят всички плащания, но имало и доста недостатъци. Обезщетението за безработица е увеличено от 12 на 15 лева, но тя е на мнение, че това е крайно недостатъчно, тъй като човек не плаща по-малък осигурителен доход от минималната работна заплата. Би трябвало да получава малко над 420 лева, а след увеличението ще получава 300. 

"Инфлацията е вследствие на увеличените цени на тока и горивата. Да оставим неактуализирани заплати и пенсии, означава да оставим хората без възможност да покриват минималните си жизнени потребности. Дори след увеличенията, в огромна част от случаите не може да се покрие инфлацията. Самата инфлация увеличава БВП. БВП е изключително порочен показател. Ако расте с над 5%, тогава бихме могли да кажем, че имаме ускоряване на икономическото развитие", обясни Григорова.

Тя бе категорична, че детските градини трябва да са безплатни. Трябва да се покриват таксите и да се строят детски градини и ясли, посочи съветник в КТ "Подкрепа".

Григорова е убедена, че Инспекцията по труда има нужда от генерална реформа. И предупреди за бъдещи тежки трудови злополуки, тъй като няма хора, които да наложат превенция.

Нужна е оптимизация на държавната администрация, съгласи се Григорова, но отбеляза, че това не значи "орязване". Безкрайно облекчение е възможността да подаваме данъчните си декларации онлайн, каза тя за финал на разговора.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


5
0 rate up comment rate down comment 0
Иван
преди 1 година
Моя работодател ни дава само по 30 лв Валери Сигнализирай за неуместен коментар
4
6 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 2 години
Какъв е смисълът от ваучерите, когато ти ги удържат от заплатата в края на месеца? Сигнализирай за неуместен коментар
3
1 rate up comment rate down comment 7
Бат благо джийзъса
преди 2 години
Ето така мръши като тази всяват паника, хвърляйки в медийното пространство някакви измислени числа. Аман от специалисти... Сигнализирай за неуместен коментар
2
9 rate up comment rate down comment 3
Георги Иванов
преди 2 години
Докога инспекцията по труда ще взимат подкуп без да мислят за работниците а да си пълнят гушите . Сигнализирай за неуместен коментар
1
8 rate up comment rate down comment 3
Селчо Костов
преди 2 години
Дайте на хората пари,кви са тия хартийки,често съм виждал в некви магазини пред мен броят 20-30хартийки за да платят сметка 50-100лв.Това ли е стандарта на Еврооа Сигнализирай за неуместен коментар