Асен Василев обясни как правителството ще се бори с енергийната криза

"Не съм обезпокоен от високата инфлация", заяви той

23.01.2022 | 13:30 Редактор: Искра Ангелова

Българското правителство ще търси начин да намали галопиращата инфлация в страната. Това обяви финансовият министър Асен Василев в интервю за агенция Bloomberg. В него той потвърждава целта - на 1 януари 2024 година България да е член на еврозоната с покрити критерии.

Инфлацията в България е надминала покачването на цените в Европейския съюз, показват данните на "Евростат" за 2021 година. Според финансовия министър Асен Василев обаче повод за притеснение няма.

"Не съм обезпокоен от високата инфлация, инфлацията у нас е предимно е вносна, тъй като сме във валутен борд и левът е вързан за еврото. Така че всичко, което се случва в еврозоната, се случва и при нас, а най-сериозно отражение дават цените на енергоносителите. Когато те се покачат или отчетат спад, тогава и нивата на инфлация се променят съответно - нагоре или надолу", заяви той.

Вицепремиерът обясни и как правителството смята да се бори с енергийната криза.

"За да държим цените на енергоносителите под контрол, трябва да обърнем внимание на дългосрочните договори, както и да променим структурата на производството. Необходими са и промени в енергийния регулатор. Всичко това чувствително ще намали инфлацията в страната", допълни Василев.

Според финансистите обаче бюджетът за тази година не съдържа отговор на енергийната криза.

"Добрата новина – ръст на БВП и цените, което показва, че и в бъдеще можем да очакваме този ръст да продължи. Надявам се и да се окажат прави всички международни авторитети, които са единодушни, че инфлацията не е дългосрочен фактор, заради което не е нужно да се мисли за монетарен отговор", коментира финансистът доц. Емил Хърсев.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
1
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 2 години
Какви мерки ще вземе? Тоя си говори за далечно бъдеще, когато няма да е министър. Откъде случваме все на такива, харвардци????? Сигнализирай за неуместен коментар