България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Финансист: Безплатните неща в публичния сектор са неефективни

"Има риск да изпаднем в процедура за бюджетен дефицит", посочи Любомир Дацов

24.01.2022 | 09:08 Редактор: Ваня Кузманова

Детските градини и ясли в цялата страна стават безплатни от април. Вдигат се детските надбавки и обезщетението за майчинство. Това съобщи финансовият министър Асен Василев при представянето на рамката на бюджета за тази година.

"Всички тези безплатни неща в публичния сектор са неефективни. Научно доказано е, че тези мерки не работят и са плод на старанията на политиците, но не водят до почти никакви резултати. Това, което работи, е нещо, което не е просто мярка, то се постига много трудно, но е вследствие на усилен труд", посочи финансистът Любомир Дацов в студиото на "България сутрин". 

По думите му раждаемостта в България се е увеличавала единствено в тези години, когато хората са имали увереността, че нещата ще се развиват, дори по-бавно, но в правилната посока.  

"В рамката, която е показана и трите години сме близо до 3% дефицит, тоест има риск да изпаднем в процедура за бюджетен дефицит. Това автоматично светва една червена лампа пред ЕК и действително представлява пречка пред влизането в Еврозоната, ако бюджетът бъде реализиран с такива дефицити", каза още Дацов пред Bulgaria ON AIR

По негово мнение правителството планира да замрази текущите разходи поне номинално за следващите години, но трябва да намали разходите с 8 до 15% и той не смята, че е възможно. 

"Обещанията, че ще оптимизираш администрацията и ефектът, който може да се получи, е, че няма как да компенсираш останалите мерки, ако не съкратиш публичния сектор. Едно от обещанията, което беше правилно, е прозрачността на бюджета. При положение, че нямаме регламентиран процес, държавата няма орган, който да планира на централно ниво, как точно се определят приоритетите на самите проекти", допълни Любомир Дацов. 

И заключи, че не може да има дефицит, когато икономиката расте рязко. Няма криза, в момента България се върна във фаза на растеж, изтъкна той. 

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК