Бюджет 2022: За какво ще отидат най-много пари?

Проектът на бюджета за 2022 година предвижда приходи от над 57 млрд. лева

21.01.2022 | 17:37 Редактор: Жаклина Иванова

Детските градини и ясли в цялата страна стават безплатни от април. Вдигат се детските надбавки и обезщетението за майчинство. Това съобщи финансовият министър Асен Василев при представянето на финансовата рамка на бюджета за тази година. Бюджет 2022 ще бъде със заложен дефицит от 5,9 млрд. лв. или 4,1% от БВП, заедно с мерките срещу пандемията от Ковид-19. Очакваните приходи са малко над 57 млрд. лв, а разходите - малко над 63 млрд. лв.

Въпреки очаквания дефицит, се прогнозира икономиката на страната да отбележи ръст тази година.

"С този бюджет се надявам да поставим началото на политика, в която държавата не раздава пари на калпак, пари в чували, а инвестира в проекти с конкретна възвръщаемост, в хората на България и така необходимата инфраструктура", посочи министърът на финансите Асен Василев.

В социалната сфера от април минималната заплата и майчинските за втората година нарастват на 710 лева, а максималният осигурителен доход ще нарасне до 3 400 лева. Повече пари са предвидени за децата, образованието и здравеопазването.

"85 милиона лева за безплатни детски градини за всички деца от 1 април и 13 милиона лева за допълнителни компенсации за родителите, където няма как да се запишат децата. Учителските заплати се запазват на ниво 125% от средната заплата. От увеличените средства в НЗОК 270 милиона се дават за доболнична помощ, включително за допълнителни дейности за лечението на деца", уточни Василев.

Близо 5% от БВП ще отиде за отбрана, като страната ни ще купува още бойна техника. Над половин милиард лева ще бъдат разпределени за железниците и железопътната инфраструктура.

"България няма как да стане богата държава, ако се занимаваме само с аутсорсинг и продаваме ниски работни заплати, за да станем богата държава трябва заплатите да станат високи. Запазваме действащите в момента данъчни ставки. Нееднократно съм изразявал мнение, че да се ползва ДДС за социална политика е изключително грешно", изтъкна финансовият министър.

От правителството предвиждат актуализация на бюджета през лятото, за да може да бъдат остойностени всички коалиционни политики.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Сега ли разбрахте ,че заплатите трябва да са големи от 30г насам Сигнализирай за неуместен коментар