България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Македонец: България трябва да е луда, ако даде зелена светлина на РСМ с антибългарската ѝ власт

"Грешка е да се настоява етническите българите да са част от преамбюла на Конституцията на РСМ", заяви Виктор Канзунов 

18.01.2022 | 08:50 Редактор: Ваня Кузманова

Премиерът Кирил Петков е на посещение в Република Северна Македония, където ще се срещне с новоизбрания премиер на западната ни съседка Димитър Ковачевски. 

"Срещата между двамата премиери сигурно ще бъде без преводач. Тепърва ще се опитат отново да излъжат България и България да има поведение, каквото имаше в периода на 2017 г.", заяви македонският журналист Виктор Канзунов в студиото на "България сутрин". 

"Грешка е на българската страна на този етап да се настоява етническите българите да са част от преамбюла на Конституцията на РСМ. Това е много опасно, защото в последната година е основно искане от България, а това на практика не решава нищо", настоя той.

По думите му България трябва да е луда държава и българските политици трябва да са луди, ако дадат зелена светлина на една държава, където и управляващото мнозинство е антибългарско

Има ли нещо, с което двете страни могат да се разберат? 

"Ако там има политик, който приема, че имаме обща история, че в миналото сме били един народ... Но и да има такъв политик, той ще смята, че ще загуби изборите", посочи Виктор Канзунов пред Bulgaria ON AIR. 

Кое може да тълкуваме за успех след тази среща?

"Аз не мога да гадая кога те окончателно ще намерят човек, който ще бъде посланик тук, абсолютно безотговорно е това от страна на РСМ", заяви македонският журналист. 

Според него неприятелското отношение от тяхна страна ще остане. А промяна можело да има, ако обществото на РСМ премине през един вътрешен катарзис.

Как трябва да действа България спрямо Северна Македония по пътя ѝ към ЕС?

Трябва да продължим досегашната си дипломатична политика, без да предприемаме резки ходове.
31%
Трябва да поставим ултиматум на РСМ по всички спорни точки - без подкрепа за ЕС, ако не се съгласят с исканията ни.
52%
Трябва да спрем всякаква комуникация с властите в РСМ, да забравим за темата и да ги оставим да се оправят сами.
8%
Трябва да окажем максимална подкрепа и по никакъв начин да не стопираме влизането на РСМ в ЕС.
8%
Общо 567 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
8 rate up comment rate down comment 1
ЗА, КОЙТО НЕ ЗНАЕ!
преди 2 години
Виктор Канзуров е не само журналист, но той е един един велик поет и достоен българин. Отдавна следя отношението на този прекрасен човек към майка България и се възхищавам на неговото поведение на български патриот. Да е жив и здрав и Бог да го благослови, защото България се нуждае от свои синове като Виктор Канзуров, а не от русо-роби. Българин Сигнализирай за неуместен коментар