България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ковачев с призив към Скопие: Не инвестирайте ресурс в това други да натискат София

Според евродепутата РСМ трябва да покаже желание за промяна "не само на думи, но и на дела"

12.01.2022 | 08:23 Редактор: Здравко Черкезов

България няма променя позицията си за членството на Република Северна Македония (РСМ) в Европейския съюз. Това беше потвърдено и след Консултативния съвет при президента Румен Радев. 

"Беше важно, за да се разсеят всякакви съмнения. Последния месец имаше слух, че някой някъде е дал обещание и че то трябва да бъде изпълнено. Тази последователност на всички парламентарно представени партии показва, че позицията на България остава последователна от Договора за добросъседство до декларацията на 44-тото НС", заяви евродепутатът Андрей Ковачев пред "България сутрин"

Според него РСМ трябва да покаже "не само на думи, но и на дела", че е отворена за българските инвестиции и че наистина ще работи за общи инфраструктурни проекти.

"Българското присъствие в РСМ трябва да бъде много по-сериозно застъпено. Като че ли имат по-голям афинитет за сръбски медии, стоки, и инвестиции, но към България са затворени. Те трябва да променят нещо при тях, а не да очакват, че София ще промени. Ние казахме, че няма как да има промяна с дискриминация и говор на омраза", категоричен бе евродепутатът в Bulgaria ON AIR.

По думите на Ковачев проблемът със Северна Македония не е партиен, а национален и е свързан с права, заложени в Копенхагенските критерии за членство в ЕС. 

"Смяната на правителства няма как да сменят тези позиции. Може да има по-засилен диалог по определени теми", смята евродепутатът.

Ковачев се надява на промяна и уважителен тон от наша и северномакедонска страна на предстоящата визита на премиера Кирил Петков в Скопие на 18 янауари. И отправи призив към РСМ:

"Недейте инвестира ресурс в обратната посока – във Вашингтон, в Берлин, в Брюксел за това как други да дойдат в София и да ни натискат. Нека вие с нас да постигнем промяната и да преодолеем разделението, което идва от миналото."

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК