България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Петков е надежда за конструктивна промяна в преговорите с РСМ, в Скопие го чакат с оптимизъм

Коментар на Милен Керемедчиев и Кристина Атовска

11.01.2022 | 09:24 Редактор: Искра Ангелова

Президентът Румен Радев проведе близо 6-часове Консултативен съвет за национална сигурност заради Северна Македония. Какви са очакванията за развитието на отношенията по оста София - Скопие след срещата?

"При положение, че той беше толкова дълъг, означава, че имаше уеднаквяване на позициите. Видя се, че имаше различни изкази и теории за започването на преговорния процес и за неговото надграждане. Но в крайна сметка беше важно като страна да излезем с ясна позиция, защото този разнобой, който беше в началото, беше използван и от нашите македонски партньори, а и от нашите партньори в ЕС и НАТО като различни сигнали", каза бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев за "България сутрин".

Според него посещението на гръцкия премиер в България, което беше първото след стъпването в длъжност на премиера Кирил Петков, е било важно за нас.

"Ние може да почерпим много опит от преговорния процес между Гърция и тогавашна Република Македония. Там си спомняте, че само споменаването на Македония изваждаше едномилионен протест в Северна Гърция. Гърците използват метода на реката - в момента, в който има камък, се заобикаля. А по други тема той не се премахва", допълни Керемедчиев.

По думите му напрежението между България и РСМ е на своя минимум.

"Отношенията на една държава се определят от тяхното дипломатическо представителство. Това е сигнал към България, че нивото на дипломатическите отношения е на най-ниското възможно такова. Сигурен съм, че след посещението на премиера Петков и този въпрос ще бъде обсъден", посочи бившият зам.-министър на външните работи в ефира на Bulgaria ON AIR.

Има ли опасност Скопие да се окаже "Троянски кон" на Москва, НАТО и ЕС?

"Има сериозно активиране на натиска не само на нашите европейски партньори и САЩ към България, но и от страна на Русия в обратната посока. Основно се видя и тази теза, която се разви през руските медии в РСМ за филма, който изключи България от създаването на славянската писменост и култура. Тази хибридна война, която Русия започва на Балканите, не е нова. Тя започна още от Черна гора", поясни Милен Керемедчиев.

Той подчерта, че трябва да се остави възможност за маневриране на новия премиер на Република Северна Македония и той не трябва да се притиска до стената.

Журналистът от "Слободна ТВ" Кристина Атовска смята, че Кирил Петков може да направи конструктивна промяна. 

"Червените линии на "Северна Македония" са македонският език и идентичност. Но нашите политици оценяват изказванията на Радев като нова надежда. Много пъти досега трябваше да започнат преговори, но това не се случи. Нашите политици са малко по-сдържани, когато стане въпрос за решаване на спор", категорична е тя.

Атовска смята, че препоръките, които се чуват от Кирил Петков, са по-позитивни от това, което сме слушали преди.

едиите внимаваме какво пишем за България, защото в последните години се следи какво се публикува. А вниманието ни е насочено към визитата на Кирил Петков, която ще е на 18 януари. Очакваме го с голямо нетърпение и доза оптимизъм", сподели Кристина Атовска.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
Мойто пате ще ни оправи Сигнализирай за неуместен коментар