България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Мистика и загадки в етнологията - Тодор Станчев представи "Карневал"

По време на пандемията книгата излиза от него под формата на разкази

11.01.2022 | 09:27 Редактор: Тодор Петров

Журналистът и етнолог Тодор Станчев представи първата си книга "Карневал" в студиото на "България сутрин". Той описва мистиката и загадките в българската етнология.

"Карнавал идва от латински и означава "край на месото". Следват карнавални шествия и постът преди Великден. Това е гранично пространство между реда и хаоса. В цяла Европа има маскарадни обичаи. Реших и аз да се маскирам като зелен кон. Олицетворението на зеления кон е див кон, той е неопитомен", сподели Станчев.

На корицата на книгата е изобразена змия, която е захапала своята опашка. Станчев посочи, че това е древен символ на вечния кръговрат и допълващите се противоположности.

"В разказите характерите на героите са изградени точно по този начин - те са и едното, и другото. Книгата се роди по време на пандемията, започна да излиза от мен под формата на разкази. Една кукерска група решава дали да прави своето участие, защото е забранено заради пандемията. След това още един и още един разказ... Книгата има допирни точки с "Декамерон", каза още журналистът и етнолог пред Bulgaria ON AIR.

Станчев отбеляза, че етнологията изследва културата на човека и може да се прави навсякъде.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК