България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

На Нова година си даваме щедри обещания, но защо се отказваме бързо от тях?

"Същината на успеха е в последователните стъпки", каза психологът Елена Димитрова-Ангелова

04.01.2022 | 08:00 Редактор: Искра Ангелова

Проучвания показват, че около половината от възрастните правят списък с новогодишни обещания. Най-често срещаните сред тях са желание за отслабване, практикуването на някакъв вид спорт, отказването от тютюнопушенето и спестяването на средства за почивка. Спазваме ли обещанията, които правим?

"Това със старото и новото ни води да си обещаваме разни неща, защото смятайки, че затваряйки гърба на едно - оттам нататък Нова година, нов човек. Колкото по-щедри са обещанията ни към нас самите, толкова повече си подкопаваме възможността да ги осъществим", каза психологът Елена Димитрова-Ангелова в студиото на "България сутрин".

Тя сподели, че е възможно да направим пълна промяна, но стъпка по стъпка.

"Тотална промяна е възможна, само ако имаме ясна стратегия какво точно искаме да променим. Ако съм пушач и съм решила да спра цигарите, и ще ходя на фитнес всеки ден, очевидно трябва да напусна работа, за да се справя с всичките тези неща. Когато сме в приповдигнато настроение и когато наистина копнеем за тази промяна, ние започваме да не мислим нещата, съобразени с реалността", допълни специалистът в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ спазваме обещанията си около седмица-две.

"Това, което е правим е, че не се фокусираме върху нещо, което ни е наистина важно. Избираме много неща накуп. Хората, които имат ниска потребност от постижения, обикновено си дават големи обещания. Ако ще спортуваме през новата година - нека да започнем с малко спортуване, няколко минути на ден", обясни Елена Димитров-Ангелова.

Според нея трябва да се "потупаме" по рамото за малките неща, които вършим.

"Нека да оставим този перфекционизъм, че може да се харесваме и одобрим, когато сме постигнали всичко. Същината на успеха е в последователните стъпки - първо, второ, трето. Ако сме благодарни за това, което сме направили днес, това е стъпката да не се отказваме утре. Хората, които правят списък с обещания, не се фокусират върху едно нещо. Обикновено са такива, които искат всичко и веднага", добави психологът.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК