България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Синоптик: Ивановден и Йордановден ще бъдат снежни, температурите ще се понижат

"За съжаление, няма да имаме сняг за Нова година", каза Петър Янков

30.12.2021 | 07:50 Редактор: Жаклина Иванова

Последната седмица за 2021 година започва с мъгливо време почти в цялата страна, температурите обаче се запазиха сравнителни високи за сезона. Ще ни изненада ли 31 декември със сняг?

"За съжаление, няма да имаме сняг за Нова година. България попада в един район в периферията на активните атмосферни процеси. Над Европа действат 2 циклона. Единият е с център над Русия, а другият е малко западно от Британските острови над океана. Те ще подхвърлят облаци и топло време", каза синоптикът Петър Янков в студиото на "България сутрин".

Границата между студените въздушни маси и топлите, които са обхванали Западна и Южна Европа, ще минава между Прибалтийските републики, Беларус и Източна Украйна, информира той.

"Част от този студ за кратко ще се спусне в нашата страна, ще се понижат температурите, но новогодишната нощ ще бъде сравнително топла, без валежи, с вятър", прогнозира синоптикът.

Янков посочи пред Bulgaria ON AIR и кога да очакваме сняг.

"В дългосрочен план сняг се очаква между 5 и 8 януари. Процесите с по-интензивни валежи започват на 5 януари. От началото ще бъдат с дъжд, след което на 6 и 7 се очакват по-интензивни снеговалежи", добави гостът в студиото.

По думите му Ивановден и Йордановден ще бъдат снежни, а по народната метеорология това означава, че годината ще бъде плодородна.

"Януари се очаква да бъде със средни температури с около 1,2 градуса по-високи от нормалните. С повече валежи през първата половина от януари, и мъгли и по-топло време във втората половина от месеца. Валежите ще бъдат с около 10-20% повече от нормалните", каза синоптикът.

В началото на месеца ще се натрупат тези количества валежи, които очакваме, обясни той.

"В периода на така нареченото глобално затопляне тези изводи от народната метеорология не важат. Времето избягва от тези сентенции, но това е един натрупан многовековен опит в нашия регион и до голяма степен тези съждения са правилни. Народната метеорология е много силна в прогнозирането на времето в близките часове", убеден е Янков.

Повече сняг ще има в Югозападна България и крайните южни райони, Източните Родопи, уточни синоптикът. И добави, че снежната покривка ще бъде средно около 10-15 см.

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
еееее
преди 2 години
Ай стиига де...баш тогава ли ще вали :( Лош синоптик! Сигнализирай за неуместен коментар