България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Иван Кънчев: Изпращаме тежка година, надявам се новината на 2022 г. да бъде краят на пандемията

Трагедията на "Струма" беше най-тежкото събитие, което съм отразявал в кариерата си, подчерта репортерът от Новините ON AIR

29.12.2021 | 09:23 Редактор: Елеонора Танева

Изпращаме 2021 г. с пресните все още рани и спомени от трагедията на АМ "Струма", в която загинаха 45 туристи от Северна Македония. Това е трагедия, които обедини двата съседни народа в момент, в който основна разделителна линия се явяваше членството на РСМ в ЕС.

"Когато сутринта още по тъмно екипът на телевизията се събра, не вярвахме, че жертвите в трагедията са толкова много. Мислехме, че това е само борят на пътниците в автобуса и повечето са се спасили. От 3-4 години съм репортер и това беше най-тежкото събитие, което съм отразявал", заяви журналистът Иван Кънчев в студиото на "България сутрин".

Репортерът от Новините ON AIR подчерта, че най-трудно да се работи е било в родното място на жертвите, когато се е сблъскал с личната трагедия на близките и роднините.

"Трудно беше и в училището, където са учили част от загиналите деца. Интересното е, че въпреки огромната си мъка, хората ни посрещнаха с изненада и благодарност. Не са очаквали такава съпричастност от българите. Учителите в училището казаха, че винаги ще помнят българските медии, които бяхме там. За тях това е означавало много", подчерта Кънчев пред Bulgaria ON AIR. 

Друга голяма тема, по която репортерът работи през годината беше заседналия кораб "Vera Su". 

"Трудно беше държавата да се справи седмици наред с кораба, който беше заседнал край Камен бряг. Не се знаеше кой ще плати за цялата тази операция, тя струваше около 2 млн. лв. В крайна сметка цената я плати държавата. Корабът още е на територията на страната. Състоянието му е доста по-тежко, отколкото се предполагаше. В тази ситуация имаше и поука - оказа се, че България няма кораб, който да помага в подобни операции. Последният такъв е потънал през 2006 г., а с него са потъналите и възможностите за реакции в такива ситуации", подчерта журналистът. 

Той сподели и за предизвикателствата по време на работата на екипа край Камен бряг.

"Тренът е много пресечен, всеки ден вървяхме по 2 часа пеш, за да стигнем до мястото", заяви Кънчев. 

А надеждата му за 2022 г. е да има възможността да обяви края на пандемията. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК