fallback

Бъдникът трябва да бъде отсечен с един удар, а хлябът - замесен с бяло брашно

Тази вечер трябва да почувстваме силата на това да бъдем заедно като семейство, подчерта Иглика Мишкова

24.12.2021 | 08:05 Автор: Елеонора Танева

Традицията на Бъдни вечер повелява в дома да гори бъдник. В миналото в повечето домове е имало огнище и пламъкът е горял цялата нощ срещу Коледа.

"Бъдникът е специално дърво, което трябва да бъде отсечено от стопанина на къщата рано сутринта на 24 декември с един замах на брадвата. Дървото трябва да бъде крушово, дъбово или буково. Прави се прорез в него, който се запълва с миро, слагат се восък и тамян. След това се увива в бяло платно. Така се слага в домашното огнище", обясни главният асистент в Етнографския музей в София Иглика Мишкова пред "България сутрин". 

Вярвало се е, че ако бъдникът угасне, това не е добър знак за семейството. 

"Колкото повече са искрите, толкова по-плодородна ще е годината. Това е един много голям преход, след Бъдни вечер започват Мръсните дни, в които бродят множество страшни сили. След това този хаос ще бъде подреден с кръщението на Йордановден", каза още Мишкова пред Bulgaria ON AIR.

Традицията на Бъдни вечер повелява омесването на ритуален хляб. Назад във времето са месили по два.

"Единият е бил за дома, а другият за стоката - това, с което хората са си изкарвали прехраната. Вторият хляб, който е посветен на домашното огнище, се нарича "боговица", това е дар за Бога. Задължително се ползва чисто бяло пшенично брашно. Хлябът се украсява с изображения на различните домашни животи, ралото, има кръстен знак. От декорацията на тези хлябове зависи битието на едно семейство", разказа Иглика Мишкова.

От думите ѝ стана ясно, че не навсякъде в страната се спазва традицията ястията на трапезата на бъдат нечетен брой. В някои региони в питката за Бъдни вечер слагат късмети. 

"В преобладаващата част на страната в хляба за Бъдни вечер се поставя една паричка. На когото се падне при разчупването, трябва да си я запази. Някогашната традиция е била паричката да се занесе в храма", сподели експертът по традициите на българина.

И подчерта, че най-важното на днешния ден е семейството да бъде заедно.  

"Не бива да забравяме, че това е празникът, който събира най-близките ни хора. Трябва да осигурим техните усмивки и щастие. Да се съберем около масата, за да почувстваме силата на това да бъдем заедно, да прекараме прекрасен празник", добави Иглика Мишкова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 

fallback
Още от България сутрин
fallback