България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Не си даваме сметка какво правим в планината - подценяваме я и надценяваме себе си

От много години не сме имали толкова голямо количество сняг, посочи шефът на ПСС Емил Нешев

22.12.2021 | 07:57 Редактор: Теодора Патронова

През последните дни ситуацията в планините е усложнена заради многото сняг, придружен със силен вятър.

"Условията не пречат да се ходи в планината, но трябва да се съобразяваме. Първоначално е хубаво да си планираме маршрута. Да знаем какво се случва на тази височина в планината, какви са условията, температури, вятър и снежна покривка. Съобразно тези условия да съобразим и нашия маршрут. Можем да ходим с разум в планината", каза директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев в "България сутрин".

Той съобщи, че и вчера са имали инцидент, който показва, че хората не си дават сметка какво правят в планината. 

"В последните няколко дни имахме сигнали за инциденти в планината. На Витоша в лоши условия преди два дни помогнахме на туристи с измръзвания. Вчера приключи акция, продължила повече от 14 часа за един 30-годишен млад мъж. Не може да тръгнеш в 3 часа следобед за Черни връх при тези условия", обърна внимание Нешев пред Bulgaria ON AIR. 

Той подчерта, че никой не е по-голям от природата. Директорът на ПСС допълни, че огромна част от инцидентите в планините се случват по две причини - подценяване на условията в планината и надценяване на собствените ни възможности. 

"Не трябва да забравяме, че природата е по-силна от нас. Планината ще бъде там и утре, и вдругиден. Нищо не е насила", настоя Нешев. 

"Съществува опасност от лавини. Ситуацията в планините ни изненада тази година. От много години не сме имали толкова голямо количество сняг по това време на годината. Снежната покривка навсякъде е над метър и половина. В комбинация с бурния вятър, който духаше в последните дни, ситуацията е много усложнена, тъй като вятърът е един от основните причинители на образуването на "снежни дъски", което е едно от най-коварните неща в планината", обясни той. 

Нешев апелира хората, които практикуват зимни спортове, да се образоват, защото това е единственият начин да се спасят при опасност. 

"Най-опасните места в планините са подценените места. Там, където си мислиш, че няма никаква опасност, там всъщност се крият най-големи опасности", коментира той. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК