България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ученици и учители от Зверино събраха 47 кг дребни монети за детските отделения

Петя Илиева: По този начин децата се възпитават в човечност, милосърдие и състрадание

15.12.2021 | 07:58 Редактор: Теодора Патронова

47 килограма дребни монети събраха ученици и учители от училище "Св. Климент Охридски" в село Зверино, които се включиха в Акция "Жълти стотинки". Събраните средства са за детските отделения в болници в страната.

"Всяка събрана жълта монета е ценна, когато е дарена за децата. Важно е, че децата по този начин се възпитават в човечност, милосърдие и състрадание още от ранна детска възраст. Така се учат да помагат и да развиват доброто в себе си", обясни ръководителят на клуб "Български младежки червен кръст и приятели на Искърското дефиле" при училището в с. Зверино Петя Илиева в "България сутрин".

Тя добави, че правят тази инициатива за трета поредна година. През 2019 година, когато са се включили за първи път, са събрали около 30 килограма монети. 

"Във всички магазини в селата на Искърското дефиле сме оставили буркани. Учениците събират вкъщи през цялата учебна година. На първи юни и на шести декември ги донасят в училище. По този начин ние ги предаваме на Фондация "Жълти стотинки" и подпомагаме да се закупи апаратура за детските отделения. Тази година парите ще бъдат дарени на град Шумен", каза още Илиева пред Bulgaria ON AIR

Ръководителят на клуба подчерта, че са се включили ученици от цялото училище заедно с педагогическия колектив и хората от околните населени места. 

"Включваме се още в други благотворителни кампании. Тази година в Деня без тютюнев дим, който отбелязахме на 18 октомври, направихме кутии за събиране за средства за отказване от цигарите. Призовахме всички хора, които пушат, да откажат цигарите за един ден и спестените средства да ги поставят в кутиите. Тези пари ще ги дарим в детското отделение в Мездра", разказа още Илиева. 

Тя обърна внимание, че средства може да бъдат изпратени до Средно училище "Св. Климент Охридски" в село Зверино, община Мездра, с получател Петя Илиева. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК