България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Алибегов: Искаме отпадане на "зеления сертификат", щом не важи за депутатите в НС

"Каузата" на здравеопазването лежи изцяло на плещите на бизнеса, заяви председателят на БАЗ

10.12.2021 | 08:08 Редактор: Здравко Черкезов

Собственици на заведения у нас искат отпадане на "зеления сертификат" за консумация на открито.

"Възстановяването на икономиката в Европа върви през "зелените сертификати", но веднъж се оказва, че в Народното събрание може да се работи спокойно и без сертификат, а там работят 800 души. Доста от малкия и среден бизнес фалираха, а другите сме на ръба на оцеляването именно заради тези "зелени сертификати" и заради общата "кауза" на здравеопазването, която лежи изцяло на плещите на бизнеса", заяви председателят на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) - Ричард Алибегов, в студиото на "България сутрин".

Той е категоричен, че ресторантьорите ще настояват за отпадане на "зеления сертификат" на мига, когато стане ясно, че той няма да се изисква в Народното събрание.

"Настоявахме същото и за държавната администрация, защото Министерството на здравеопазването ни налага ползването на "зелен сертификат", а в същото време служителите на МЗ могат да ходят наляво-надясно без", обясни председателят на БАЗ.

От думите му стана ясно, че от туристическия бранш са планирали да поискат заедно с ресторантьорите отпадане на "зелените сертификати" за консумация на открито още преди случилото се в парламента.

"Останахме в недоумение, че това въобще е тема за дискусия в Народното събрание. Това е ново и не знаем какво ще предприемем, но се надявам, че политиците ще вземат правилното решение", каза Алибегов пред Bulgaria ON AIR

Според него това въобще не е трябвало да се обсъжда от депутатите на фона на многото кризи – здравна, икономическа, енергийна. От ресторантьорския и туристическия бранш са изпратили пакети със спешни мерки и са очаквали именно те да са на дневен ред.

"Вече чуваме отново съдебна реформа, смяна на главния прокурор, но тук имаме една един малък и среден бизнес, който е в колапс. Да, има помощ за два месеца спрямо цената на тока, но сега висим във въздуха за декември, януари и февруари. Тази несигурност се отразява изключително зле", посочи Алибегов.

"Цените растат всеки ден, от 1 януари не се знае какво ще се случи с цената на битовия ток. Проблемите сега са съвсем другаде и на хората не им е до празници", завърши той. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК