България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Коледната трапеза поскъпва с 15-20%, потребителската кошница ще обеднее

Пейо Майорски: Заплатите не се увеличават пропорционално с увеличаване на цените

07.12.2021 | 08:10 Редактор: Тодор Петров

Хлябът е поскъпнал с 50-70 стотинки само през последните два месеца. Ще издържат ли домакинствата на очертаващата се тежка зима при високи цени и скъп ток и парно?

"Ще им бъде доста трудно. Тези шокови поскъпвания на парното и тока са видими, те ще продължат да растат. Всяко производство е свързано с електроенергия, с твърди горива, бензинът и дизелът също поскъпват. В последната седмица краставиците са поскъпнали със 77 стотинки. В последните седмици олиото се увеличи 1,5 - 2 лв. повече за крайните потребители, отколкото се търгува на стоковата борса. С около 15-20% коледната вечеря ще бъде по-скъпа от предходните години", каза председателят на Асоциацията за защита на потребителите Пейо Майорски в "България сутрин".

По думите му, когато се нормализират цените на синьото гориво в Европа, тогава може да се говори за плавно нормализиране на цените на всички видове стоки.

"Производството на всеки продукт е свързано с газта и електроенергията. В последно време производителите увеличават цените постфактум, не се застраховат предварително", отбеляза Майорски пред Bulgaria ON AIR

Гостът добави, че от 1 юли 2021 г. отоплението е поскъпнало средно с 16%, които ще рефлектират директно върху потребителската кошница. Електроенергията за битовите потребители също е поскъпнала средно с около 5-7%. 

"Потребителската кошница ще обеднее и покупателната способност на потребителите ще намалее. Заплатите не се увеличават пропорционално с увеличаване на цените на продуктите от първа необходимост", подчерта Пейо Майорски.

Диференцираното ДДС може да спомогне за регулиране на пазара, стана ясно още от думите му.

"За съжаление, голяма част от българските потребители, с тези малки доходи, нямат възможност да избират качество. Принудени са да купуват обема и масата, които се предлагат на по-ниска цена. Пенсионерите гледат цената и купуват, дори не четат етикетите", каза още председателят на Асоциацията за защита на потребителите. 

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК