С колко по-скъпо сирене и мляко купуваме?

Производителите са притиснати от големите търговски вериги

18.11.2021 | 21:34 Редактор: Искра Ангелова
С колко по-скъпо сирене и мляко купуваме?

Средно с 10-15 на сто са се увеличили цените на млякото и млечните продукти като сирене, масло и кашкавал през последната година, обясни Владислав Михайлов от Асоциацията на млекопреработвателите. Според данни за октомври на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство цените на кашкавала и маслото у нас са почти двойно по-високи от средното ниво в ЕС.

Според Михайлов цените на крайните продукти се вдигат заради нарасналите разходи на производителите. Нещата в последните 4-5 месеца рязко ескалираха след скока на енергийните носители, обясни Михайлов пред БНР. Като в същото време се е повишила цената и на всички материали, свързани с производството - опаковки, суровини, сурово мляко.

Той посочи, че производителите са притиснати от големите търговски вериги. "Ако някое средно или голямо предприятие не работи с поне една от търговските вериги, то не може да се развива, то угасва. Те са окупирали пазара, не можеш да стигнеш до пазара, ако не работиш с тях", обяснява Михайлов. Той е категоричен, че без помощ от държавата производителите са изправени пред сигурен фалит.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 1
Да
преди 1 година
Никакви субсидии за животински храни. Не стигат че разболяват българина (мре на поразия) ами и убиват планетата. Сигнализирай за неуместен коментар