България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Експерт: Пътниците в автобуса можеше да са живи, ако не беше избухнал пожарът

Магистралите у нас са крайно необезопасени, категорични са Любка Маринова и Боян Коларов

26.11.2021 | 09:00 Редактор: Елеонора Танева

Прокуратура, следствие, криминалисти, експерти - десетки вече анализират причините за трагедията на АМ "Струма". Тя е най-тежката от десетилетия не само в нашата история, но и в Европа.

"До такива тежки катастрофи обикновено се стига заради човешка грешка, техническа неизправност или проблеми в инфраструктурата. В конкретния случай маркировката не е била достатъчно ясна, липсвали са пътни знаци. Ако беше само катастрофата, без възникването на пожар, хората щяха да бъдат живи. Все още не е достатъчно изяснена причината за пожара, а това ще е ключово", коментира експертът по пътна безопасност Любка Маринова в студиото на "България сутрин".

Тя е категорична, че еластичните мантинели трябва да бъдат подменени с бетонни, както и да се направи подмяна на маркировката, така че тя да изпълнява предназначението си. А според архитект Боян Коларов грешки може да се допуснат още на ниво възлагане на поръчката. 

"Проектантите ще проектират каквото им е заложено, изпълнителят - това което му е подадено. Който възлага, трябва да има визията какво точно иска да получи. В случая говорим за магистрала. Ясно е, че тя е път, на който автомобилите се движат с висока скорост. Това не е каприз и трябва да бъде достатъчно обезопасена", заяви архитектът пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че в чужбина има 4 компонента, които правят движението по магистралите безопасно.

"Много от магистралите са осветени по цялата си дължина, всички светлоотразители по мантинелите задължително светлоотразяват. Също така маркировката на пътя е светлоотразяваща, на средната мантинела в разделителния остров има сенници, които не позволяват заслепяване на отсрещния шофьор. Само едно от тези условия, ако съществува на магистралите у нас, те ще бъдат много по-безопасни", заяви арх. Коларов.

А Любка Маринова допълни, че оправданието с липсата на средства трябва да спре. 

"Евтиното винаги излиза по-скъпо. Трябва да изискваме най-доброто, когато се касае за човешки животи. Има Фонд за безопасно движение, в който постъпват парите от глобите на шофьорите. Там годишно влизат около 100 млн. лв. Могат да се използват за по-добра безопасност", каза Любка Маринова. 

Тя уточни, че от началото на годината у нас в катастрофи са загинали 504 души, което е с 84-ма повече от миналата година. 

"Имаме още месец до края на годината. Жертвите ще се увеличат. Трябва да има много камери, които да следят движението. Във Франция в няколко области са ангажирали хора, които със своите лични коли по цял ден снимат по пътищата. Вечерта предават флашката в районното управление и така се установяват нарушителите. Хората знаят, че са следени и спазват ограничението на скоростта", сподели Маринова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 1 година
Ако баба ми беше мъжка... Сигнализирай за неуместен коментар