Журналист от РСМ пред Bulgaria ON AIR: Тъжни и гневни сме, защото прекалено често ни се случват нещастия

Александър Спасовски с откровен разказ

25.11.2021 | 19:10 Редактор: Тодор Петров

Северна Македония командирова много журналисти у нас за отразяването на най-голямата автобусна катастрофа в Европа за последното десетилетие. 

В ранната утрин на 23 ноември медиите събуждат България с новината за тежката катастрофа на магистрала "Струма" с нечуван до момента брой на жертвите. В първите часове в страната няма официална информация за трагедията, а северномакедонските медии научват от българските за случилото се. 

Телевизионният канал "Сител" командирова у нас репортера Александър Спасовски, който отразява от мястото на събитието.

"15 години съм репортер. В моята кариера не съм попадал на толкова голяма трагедия. Успях да прочета новините, които пишат и чуждите агенции. "Франс прес" обяви, че това е най-голямата трагедия в Европа в последните 10 години. Не си спомням някога до момента да е имало повече загубени животи от 90-те години, когато имаше няколко авиоинцидента в Скопие", сподели той пред камерата ни.

Зрителите в Северна Македония следят включванията на Александър и разчитат на информацията от България, без да спекулират за причините, довели до трагедията. 

"Вината се търси между човешкия фактор – евентуална грешка на шофьора и технически дефект на автобуса. Няма още конкретни информации. Всички чакат да завърши разследването, за да бъдат съобщени официалните причини за това нещастие", посочи още журналистът.

Трети ден след трагедията Северна Македония остава в траур.

"Преобладава чувството на тъга, но гражданите са и гневни, защото на нас прекалено често ни се случват подобни нещастия, при които животите си губят много наши сънародници. Неотдавна имаме тежко нещастие с автобус, близо до Скопие, където загинаха 15 сънародници. И тогава, както и сега, имаше технически процедури, които бяха нужни. В този случай, ако не греша, имаше техническа неизправност на автобуса. Гражданите са бесни, защото често ни се случва да има институционални пропуски, които водят до загуба на животи", коментира Спасовски.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК