България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Медиите прекрачват моралната граница при отразяването на трагедии

Коментар на Даниел Киряков и Йовица Пауновски

25.11.2021 | 09:36 Редактор: Тодор Петров

Тежкият инцидент на АМ "Струма" повдигна много въпроси за това как трябва да се отразяват трагичните новини и къде е границата, която не бива да се прекрачва.

"Трябва да бъде отразявано с изключително голямо внимание и емпатия. Границата е изключително тънка. Едно е фактологически поднесената информация, друго е търсенето на сензация. Отговорността е на множество хора - журналистите, разследващите органи, други хора, които наблюдават и изказват мнение. Анализът на ситуацията още в първите минути беше твърде голям. Множество експерти говореха за пътната безопасност", коментира Даниел Киряков от Центъра за анализи и кризисни комуникации.

В студиото на "България сутрин" той посочи, че в самите редакции трябва да има механизми за контрол на този вид информация. Европейският регламент за личните данни оперира от 3 години и това е чувствителна информация, напомни Киряков.

"Грозното в случая е изкарването на детайла, който значи човешка съдба, човешко име. Има механизми и държавата да реагира в този случай. Хубаво е човек да има някакви морални устои. Каква полза носи за аудиторията като кажеш трите имена на човек, който до онзи ден е бил жив? Македонските семейства тук имат нужда от отговори. Страданието им води до тъга, а може да доведе и до агресия. Има нужда от психолози, които да работят с тях", каза още той.

Македонският журналист Йовица Пауновски потвърди пред Bulgaria ON AIR, че разполагат с много информация, но нищо официално.

"Опитваме се да останем на границата професионално-етичното и моралното. Имаме фамилия, която изгуби 10-11 свои членове", посочи той и добави, че в последните две години Северна Македония е била застигната от 3 големи трагедии.

"14 души загинаха в автобусна катастрофа, все още няма понесена отговорност. На 8 септември се случи пожарът в Ковид отделението. Никой не каза как се случи пожарът, къде е направен пропуск. Имаше балон от информация, в който преобладаваха спекулациите. Списъкът със загиналите първи стигна до самите фамилии, които все още са в шок", обясни журналистът.

Близките на оцелелите след ужаса на АМ "Струма" очакват повече информация. От екипа му са имали възможност да бъдат в болницата и да разговарят с ранените, но са преценилите да не го правят, защото хората все още са в шок, имат изгаряния по телата и хирургически интервенции. 

"Нямат интернет и комуникация с фамилиите. Ние сме тези, които може да посредничим за разговор, но не знаем как ще се отрази на останалите в Скопие. Все още са в шок, ще има време да разговаряме за случилото се", коментира Пауновски.

Той призна, че в РСМ не успяват да не преминават границата. Електронните медии не били регулирани и се работи на кликбайт. 

"Щом има трагедия, те се включват. Това е периодът, в който са активни", даде пример македонският журналист и добави, че в телевизиите има степен на саморегулация.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
П.К. инк
преди 2 години
-Лошата новина е най-добрата новина за нашите "медии"...Морална граница? Етично и чисто човешко отношение при произшествия и трагедии? Всички добродетели и човешки ценности са заметени от безкрупулните и чисто комерчески сметки за печалби. Това са нашите "медии". За този трагичен случай и телевизии и радиа правиха непрекъснати "седянки" с хора от улицата, от невзрачното институтче като "капацитети" и "експерти"???Приказваха и предлагаха глупости, глупости и само глупости. За съжаление... Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
bikeykomers
преди 2 години
Не е необходимо да обвиняваме и търсим причина в нашите пътища. По тези пътища се пътува непрекъснато. Не може РБългария да носи вина за загиналите на АМ Струма. Трябва да се изяснят комлексните причини и нито една от тях няма да е състоянието на пътя. Сигнализирай за неуместен коментар