България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

В ситуация на кризи: Кои хора ще получат еднократна помощ от 300 лв.?

"Тази помощ е разчетена да достигне до около 50 000 души", посочи зам.-министърът на труда и социалната политика Надя Клисурска

09.11.2021 | 09:24 Редактор: Жаклина Иванова

300 лв. еднократна помощ ще получат до края на годината нуждаещите се, които не отговарят на условията за енергийно подпомагане.

"Тази помощ е разчетена да достигне до около 50 000 души. Това са няколко групи лица, които са отпаднали и не са имали възможност да получат помощ по целевата помощ за отопление. Хората, които са изключени от целевата помощ за отопление, но доходът им надвишава до 30 лв. сумата, която трябва да имат в рамките на 6-месечен срок, който се обследва като период за техните доходи, да получат тази подкрепа. Лицата, които са имали непълна 6-месечна регистрация в Бюрата по труда и са получили такъв отказ за отопление, и съответно лица, които не са имали непълна 6-месечна регистрация и техният доход е надвишавал  сумата до 30 лв., ще получат целева помощ без да е необходимо да отидат до дирекциите за социално подпомагане и да подадат заявления", посочи заместник-министърът на труда и социалната политика Надя Клисурска в студиото на "България сутрин".

Данните за тях ще бъдат обработени служебно и те ще получат еднократната помощ в размер на 300 лв.

"А лицата, които към момента не са подали тези заявления, през следващите 14 дни трябва да подадат заявление-декларация, за да бъдат обследвани, защото таза целева помощ се отпуска на няколко категории групи лица", обясни тя.

Клисурска информира, че техният диференцираният доход за отопление не трябва да надвишава определени суми.

"Целевата помощ за отопление обхвана голям кръг от лица, но това са самотно живеещи лица с ниски доходи, самотно живеещи родители, хората с увреждания. Диференцираните доходи са различни", изтъкна зам.-министърът на труда и социалната политика.

Клисурска сподели още, че са обхванати най-честите случаи, в които лицата са получили откази от целевата помощ за отопление.

"От днес и друга група лица, която е над 50 000 души, ще получи такава възможност за еднократна помощ от 300 лв. Целевата помощ за отопление предвижда доклад, който се прави, когато лицето подаде заявление. Прави се последване на имущественото състояние на лицето, неговите доходи, защото лица, които получават някакви допълнителни доходи от друга дейност, ще бъдат изключени от обхвата на програмата", уточни тя пред Bulgaria ON AIR.

Клисурска коментира и как хората могат да кандидатстват за тези помощи.

"По настоящ адрес трябва да отидат с личната си карта и да подадат съответното заявление. Понеже сме в Ковид криза има алтернативни способи за подаване на такова заявление. То може да стане чрез лицензиран пощенски оператор и чрез документ, който е електронно подписан", каза тя.

Зам.-министърът на труда и социалната политика обясни и за подкрепата, предвидена за родителите на децата под 14 г., които остават вкъщи заради онлайн обучението и не могат да използват платен отпуск.

"Тази помощ е създадена през миналата година. Предвижда се, когато един родител се наложи да остане вкъщи и няма възможност да работи дистанционно и да използва неплатен отпуск, защото няма платен, да има право на такава месечна помощ", изтъкна тя.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК