България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

По време на прекаран Ковид-19 настъпват тежки съдови усложнения

"Странно е, че вирусът засяга както вени, така и артерии", каза проф. Лъчезар Гроздински

04.11.2021 | 08:28 Редактор: Искра Ангелова

30% от тежко Ковид болните развиват венозни тромбози. Трябва ли пациентите с риск от тромбози да се ваксинират и какви промени настъпват със съдовете и сърцето след вируса?

"По време на прекаран Ковид-19 настъпват тежки съдови усложнения. Странно е, че вирусът засяга както вени, така и артерии. В белия дроб се засягат малки капиляри, които се възпаляват, те се запушват и ние може да поемаме кислород, но той не стига до кръвта. В средно тежките и тежките случаи се развиват различни съдови усложнения. Най-често се засяга венозната система", каза ангиологът проф. Лъчезар Гроздински в студиото на "България сутрин".

Той подчерта, че се съсирва кръвта и се създават условия за венозна тромбоза.

"Венозните тромбози са доста опасно заболяване, тъй като в повечето случаи те причиняват белодроба емболия. До голяма степен може да се предотвратят с профилактика на противосъсирващи лекарства, най-често хепарин. Но не във всички случаи се предпазва, за съжаление. 40% от случаите, при които пациентът е с Ковид-19 и е завършил фатално, се установява тежка белодробна емболия. Антитромбозната терапия до голяма степен е ефективна", допълни проф. Гроздински в ефира на Bulgaria ON AIR.

И е категоричен, че все още няма ефективно лекарство срещу вируса.

"Единственото ефективно нещо срещу него са ваксините. При тежките случаи белият дроб се ликвидира и единствено лечение за тези пациенти е белодробна трансплантация. Радостно е, че не се случват във висок процент от случаите. При вируса има 5% смъртност, докато при вариолата е имало 80%", сподели проф. Лъчезар Гроздински.

По думите му е е изключено по-късно да настъпят и артериални усложнения

"Може да се развие мозъчен инсулт, висцерална исхемия, това са редки усложнения, но ги има. Следковидните състояния сравнително малко се познават. Основният риск е в остратата фаза на вируса, тогава може така да бъде засегнат белият дроб и съдовата система, че да се ликвидира тоя орган. Когато пътувате със самолет отново може да ви се случи венозна тромбоза. Рискът от сериозни хеморагични усложнения е около 3 на 100. Рискът, приемайки аспирин, е около 100 по-висок за сериозни усложнения, отколкото при една ваксина", добави ангиологът.

Проф. Гроздински посочи, че хората, които са със сърдечносъдови заболявания, ако хванат Ковид-19 - са с многократно по-висок риск за фатален изход. И според него те трябва да се ваксинират.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК