България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Тодор Чобанов: Спогодбите, ограничаващи трафика на антики работят

Българинът все още няма изградено обществено съзнание за щетите, които нанасят крадците и иманярите, търгувайки с национални ценности, твърди зам.-кметът на София

27.03.2014 | 11:11 Редактор: Ралица Пейчева
Тодор Чобанов: Спогодбите, ограничаващи трафика на антики работят

„Меморандумът за разбирателство за ограничаване вноса на предмети с културна стойност в САЩ с доказан произход от българските земи работи отлично. Надявам се, че съвсем скоро ще имаме подобна спогодба и с Италия, защото италианците имат много сходни проблеми с нашите, що се отнася до трафика на антики“, каза в сутрешния блок на Bulgaria On Air заместник-кметът по културата на София Тодор Чобанов.

Припомняме, че опазването на културното наследство е една от основните задачи, която си поставя Министерство на културата, а преди дни стана ясно, че ще бъде създадена и „културна полиция“ , подобна на тази, която действа в Италия.

Според Чобанов българинът все още няма изградено обществено съзнание за щетите, които нанасят крадците и иманярите, търгувайки с национални ценности. „И тук въпросът не е в парите, които те печелят на чужд гръб или които общината е загубила (говоря за стойността на антиките). Проблемът е, че това на практика е ограбване на национална история и наследство и лишава всеки българин от възможността да се докосне до предмети и ценности от безвъзвратно отминали епохи“, добави заместник-кметът на София.